• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Er zijn verschillende VAR-busjes, en het beste stond in Gent-Club"

  Opnieuw veel betwiste fases om te bespreken in Extra Time.

  Opnieuw veel betwiste fases om te bespreken in Extra Time.

  Gisteren mocht Frank Raes aan zijn Extra Time-tafel Marc Degryse, Filip Joos, Wesley Sonck en Peter Vandenbempt ontvangen. De handsbal van Verschaeren, het VAR-busje en de afgekeurde goals van Vanaken en Odjidja zorgden voor de nodige discussie rond de tafel.

  Over de rode kaart van Anderlecht-verdediger Sebastiaan Bornauw waren de gasten het snel eens. "Daar gaan we niet over discussiëren, dat was een rode kaart", zegt Degryse.

   

  Peter Vandenbempt voegt daar nog aan toe: "Hij raakt wel degelijk de bal, maar als hij Carcela niet neermaait, gaat hij toch gewoon door."

   

  De handsbal van Belofte van het Jaar Yari Verschaeren zorgde voor meer onenigheid. "Ik denk dat het een beetje onbewust bewust was. Hij slaat niet naar die bal", zegt Raes.

   

  "In normale snelheid is het niet evident om te zien, maar hij steekt toch echt wel zijn arm uit", klinkt het bij Degryse. 

   

  "Er is ook een excuus voor de VAR want die heeft niet dezelfde beelden gehad als wij", weet Raes. "De meeste busjes kunnen maar 10 camerastandpunten binnentrekken", vertelt Vandenbempt.

   

  "Er zijn bepaalde types van busje en het busje op Gent - Club Brugge had de meeste camerastandpunten om binnen te kunnen trekken. Als er 14 camerastandpunten zijn, moet je er vooraf dus 4 laten vallen. Wat ze ook niet hebben is de software om de beelden te vergroten", zegt Joos.

   

  "Ik heb 10 keer met mijn neus op het scherm gezeten zonder het vergrootglas en ik kon maar niet zien of hij hem echt raakte", zegt Vandenbempt.

  "Het beste busje stond op Gent - Club Brugge"

  "De VAR neemt 3 keer de correcte beslissing"

  Het beste VAR-busje stond dus in de match Gent - Club Brugge, maar ook daar waren enkele fases niet onbesproken. "Als je het beeld van achter het doel krijgt, dan zie je dat Horvath gemaskeerd wordt door zijn 2 verdedigers en niet door Dejaegere. Die staat totaal niet in zijn gezichtsveld", zegt Joos.

   

  Maar door weg te springen doet hij wel iets fout, want anders krijgt hij die bal misschien wel tegen hem", zegt Sonck.

   

  "Reglementsgewijs kan je de VAR bij de goal van Vanaken minder verwijten dan bij de goal van Gent. Wesley staat op die lijn, dus is het buitenspel", vindt Joos. "Dus het is beter dat Kaminski in de toekomst niet meer beweegt en blijft staan, want dan staat er altijd iemand voor hem?", countert Sonck.

   

  Ten slotte was er nog het afgekeurde doelpunt van Abrahams in de match Beerschot-Wilrijk - Westerlo. "Hij maakt een beweging en staat in de lijn van de keeper", klinkt het bij Vandenbempt en Degryse.

   

  "Het speelt ook mee dat hij een meter buitenspel staat in plaats van die 2 onnozele centimeters", voegt Joos eraan toe. "Ik denk dat de UEFA 3 keer gaat zeggen dat de VAR hier juist ingegrepen heeft", besluit Degryse. 

  "Dejaegere staat totaal niet in zijn gezichtsveld"