• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Scheidsrechtersbaas Verbist: "Handspel bij het doelpunt van Verschaeren"

  Scheidsrechter Erik Lambrechts bekijkt de VAR-beelden tijden AA Gent-Club Brugge.

  Scheidsrechtersbaas Johan Verbist heeft in zijn wekelijkse analyse de beslissingen van de VAR toegelicht. Conclusie: er waren enkele verkeerde bij. Zo had het doelpunt van Yari Verschaeren in Anderlecht-Standard afgekeurd moeten worden.

  Het was opnieuw een voetbalweekend met veel ingrepen van de VAR. In de thuiswedstrijd van Anderlecht tegen Standard (2-1) had het openingsdoelpunt van Yari Verschaeren afgekeurd moeten worden, zegt Johan Verbist. 

   

  De 17-jarige speler bracht Anderlecht op voorsprong in de Clasico. Hij leek dat te doen na hands tijdens de controle van de bal, maar scheidsrechter Bram Van Driessche keurde het doelpunt - in samenspraak met videoref Tim Pots - goed.

   

  Volgens Verbist had Pots evenwel moeten tussenbeide komen voor de handsbal en had het doelpunt van de Belofte van het Jaar afgekeurd moeten worden. Ter info: Pots, die in het busje zat, kreeg een belangrijk beeld niet binnen.

  2 keer fout 4 keer goed

  Ook in de wedstrijd tussen Charleroi en STVV greep de VAR niet in, waar hij dat wel had moeten doen, stelt Verbist.

   

  Nurio Fontana ging met gestrekt been over de bal en raakte STVV-speler Mamadou Sylla vol op diens knie. De VAR greep niet in toen scheidsrechter Lawrence Visser een rode kaart op zak hield. Dat had volgens Verbist wel gemoeten.   

   

  De scheidsrechtersbaas heeft ook 4 correcte beslissingen opgemerkt. Zo werden de doelpunten van Vadis Odjijdja (AA Gent) en Hans Vanaken (Club Brugge) in de Ghelamco Arena terecht afgekeurd wegens buitenspel.

   

  Hetzelfde geldt voor het late doelpunt van Kurt Abrahams in de slotminuten van Beerschot Wilrijk-Westerlo. Ambroise Gboho liep buitenspel en hinderde de doelman, waardoor het doelpunt  terecht werd afgekeurd.

   

  In Eupen-Oostende werd een penalty gefloten ten voordele van de kustploeg. Die situatie werd volgens Verbist goed beoordeeld. "De arm van Siebe Blondelle bevond zich in een onnatuurlijke positie en weg van het lichaam", aldus Verbist.