Docu VDB: verraad bij Mapei, Stilnoct en Bartoli te kakken gezet

  In de derde aflevering van de docureeks "VDB. Ik ben god niet" gaat het over het begin van het verval bij Frank Vandenbroucke. Na zijn verraad bij Mapei komt hij bij Cofidis terecht, waar hij in contact komt met feestjes, drank en drugs.

  Een jaarsalaris van meer dan 30 miljoen

  Omdat Frank niet de status van absolute kopman krijgt bij Mapei, wil het goudhaantje weg bij de ploeg van Lefevere. Cofidis biedt hem alles wat hij wil: carte blanche, geld en een lang contract.  De lokroep van de Franse ploeg is zo groot dat hij zijn woord breekt tegenover Mapei-baas Squinzi.

  Het doel was: Vandenbroucke doen verliezen

  Zoals elke week krijg je op onze site fragmenten te zien die niet in de documentaire zitten. Deze week gaat het over de zege van Frank Vandenbroucke in de Omloop Het Volk van 1999. Een duel tussen Cofidis en Mapei in hondenweer waarbij maar één ding telde voor Lefevere: "VDB wint niet!"

  "Stilnoct", zei hij. "Hier, neem er ook één."

  Bij Cofidis komt Vandenbroucke in contact met Philippe Gaumont. Op één van de feestjes op een stage biedt die hem een slaappil aan: Stilnoct.  "Die pillen neem je niet om te slapen, maar om te hallucineren",  verzekert hij VDB.

  "Ge mocht niks aanpakken of ge hadt prijs"

  In een extra fragment dat niet in de documentaire zit, vertelt verzorger Eddy Cattoir hoe er iemand op een feestje bij Cofidis een Stilnoct in zijn bier deed. De volgende ochtend herinnerde hij zicht niets meer van wat er gebeurd was. "Ge mocht daar niks aanpakken of ge hadt prijs. Dat was elkaar foppen, hé."

  "Het is nooit meer goed gekomen met Bartoli"

  Dagen voor Luik-Bastenaken-Luik van 1999 schreeuwt Vandenbroucke het van de daken dat hij zal winnen. Hij verklapt zelfs waar hij zijn aanvallen zal plaatsen. Heel de wielerwereld fronst de wenkbrauwen bij zoveel arrogantie. Maar VDB doet wat hij voorspeld had.