• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Moer over Standard: "Tegen Anderlecht was het schandalig"

  Wilfried Van Moer is een oud-voetbalicoon van Standard.

  Wilfried Van Moer ziet een onherkenbaar Standard.

  Standard is na een goeie start in Play-off I helemaal weggezakt, met als dieptepunt de 2-1-nederlaag tegen 10 Anderlecht-spelers afgelopen zondag. "Het is onbegrijpelijk", zegt Standard-icoon Wilfried Van Moer aan Sporza.

  Liefst 80 minuten mocht Standard tegen Anderlecht met een mannetje meer voetballen. Maar de inspiratieloze Luikenaars moesten toch met lege handen afdruipen. "Het was een echte wanprestatie", vindt Wilfried Van Moer. "Tegen 10 spelers dan nog. Ik begrijp niet hoe zoiets mogelijk is. Het was eigenlijk een beetje schandalig."

   

  "Als Standard buitenshuis speelt, is het een heel ander team dan wanneer ze thuis voetballen. Op verplaatsing zien we niet het Standard dat we gewoon zijn. Dat zou eigenlijk niet mogen."

  Buitenshuis merk ik geen goesting of mentaliteit. Zo ken ik Standard totaal niet.

  Wilfried Van Moer

  Van Moer relativeert ook de positeve start van de Rouches in Play-off I. "Ze wonnen wel in Gent, maar het voetbal was daar ook al niet zo best", vindt hij. "Voor eigen volk was het daarna wel oké, maar buitenshuis merk ik geen goesting of mentaliteit. Zo ken ik Standard totaal niet."

   

  "Ik heb er ook mijn twijfels over of het nog zal verbeteren in wat rest van de play-offs. Het is een speciale groep en de spelers doen niet wat Michel Preud'homme zou willen. Het is geen makkelijke situatie voor hem."

  "Paar versterkingen zullen niet volstaan"

  Spelers als Mehdi Carcela en Paul-José Mpoku zouden al te horen gekregen hebben dat ze naar een andere club mogen uitkijken. "Dat zijn eigenlijk sterkhouders, maar ze brengen niet wat ze zouden moeten brengen. Het is begrijpelijk dat ze weg mogen, al was het misschien niet slim om dat nu al te vertellen. Met welke mentaliteit kom je dan op het veld?", vraagt Van Moer zich af.

   

  "Ik denk niet dat Standard in het vervolg van de play-offs nog potten zal breken. Ze spelen nu voor de 4e plaats, dat is Standard onwaardig."

   

  "Voor volgend seizoen zullen een paar versterkingen niet volstaan. Als je ziet wie er nu al allemaal zal vertrekken, dan zullen er serieuze inkopen nodig zijn. Dan moet het bingo zijn, anders riskeer je in het sukkelstraatje te belanden zoals Anderlecht dit seizoen. Het wordt afwachten wat erbij komt en hoe het dan zal evolueren."