Esporza: Is gamen een sport? Sporza zoekt het antwoord

  In Esporza geeft Sporza een introductie tot de snelst groeiende sport ter wereld: esports. Niet iedereen is ervan overtuigd dat deze elektronische sporten echte sporten zijn, maar wat dan wel? Wij zoeken het antwoord.

  Zijn esports wel echte sport?

  Onze landgenoot Stefano Pinna speelt het populaire voetbalspel FIFA. Niet in z'n living, maar voor een enthousiast publiek in de O2 Arena in Londen.  Meer dan 90.000 online kijkers zien hoe Pinna nummer 2 van de wereld wordt en zo 50.000 dollar binnenrijft. 

   

  Het wordt nog straffer als je weet dat het prijzengeld en het aantal kijkers van FIFA eigenlijk heel laag ligt vergeleken met andere games. De laatste jaren is de hele industrie rond competitief gamen waanzinnig gegroeid. Er zijn grote sponsors, links met traditionele sportclubs en miljoenen fans. De elektronische sporten ook wel Esports genoemd zijn een wereldwijd fenomeen.


  Die groei van esports is ook de leiders van de Olympische Spelen niet ontgaan. Zij willen tegen 2024 esports in de Olympische Spelen. Maar dat doet veel mensen de vraag stellen: Zijn esports wel een echte sport?

   

  In onderstaande video toetsen we de verschillende factoren die een sport typeren af aan esports.  Na grondige analyse komen we tot de conclusie dat esports tot de echte sporten kunnen gerekend worden. Maar trek vooral je eigen conclusie.