• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vanavond niet één, maar twee voetbalverkiezingen in ons land

  Wie volgt Hans Vanaken op? U kunt het vanavond live bekijken, want sporza.be streamt de verkiezing live.

  Vanavond halen de voetballers en hun gevolg opnieuw hun beste outfits boven. Ze worden verwacht op twee aparte gala's, om daar te horen wie de laureaten zijn van de Profvoetballer van het Jaar en de Ebbenhouten Schoen.

  In Autoworld Brussel wordt vanavond de Profvoetballer van het Jaar gekroond.

   

  Hans Vanaken kan zichzelf opvolgen. De draaischijf van Club Brugge krijgt concurrentie van de Oekraïner Roeslan Malinovski, smaakmaker bij competitieleider KRC Genk, en de Spanjaard Alejandro Pozuelo. Die verliet de Limburgers inmiddels voor het Canadese Toronto.     

   

  Het zijn de spelers uit 1A en 1B die de winnaar kiezen. Zij stemden in de loop van de maand april.     

   

  Vorig jaar won Vanaken voor ploegmaat Ruud Vormer en Junior Edmilson, die daarna Standard inruilde voor een Qatarees avontuur.     

   

  Naast de trofee voor Profvoetballer worden ook awards uitgereikt voor onder meer de beste rookie (U21), coach, scheidsrechter, greenkeeper en speler uit de Proximus League.

   

  Bij de beloften zijn de genomineerden Sander Berge (KRC Genk), Zinho Vanheusden (Standard) en Yari Verschaeren (Anderlecht).

   

  Laszlo Bölöni (Antwerp), Philippe Clement (KRC Genk) of Ivan Leko (Club Brugge), de winnaar van 2018, krijgt de prijs voor beste coach.

   

  Erik Lambrechts, Bram Van Driessche of Lawrence Visser wordt in de categorie van de scheidsrechters de opvolger van Jonathan Lardot.     

   

  In de Proximus League gaat het tussen de Comorees Faïz Selemani (Union), Nikola Storm (KV Mechelen) en de Zuid-Afrikaan Percy Tau (Union).

  Samatta in de voetsporen van Limbombe?

  In het Birmingham Palace van Anderlecht wordt straks dan weer de winnaar van de 28e Ebbenhouten Schoen bekendgemaakt.

   

  Er zijn 5 genomineerden om in de voetsporen te treden van Anthony Limbombe: Mehdi Carcela (Standard), Arnaut Danjuma Groeneveld (Club Brugge), Landry Dimata (Anderlecht), Mbwana Ally Samatta (Racing Genk) en Yohan Boli (Sint-Truiden).

   

  De Ebbenhouten Schoen beloont de beste voetballer uit Afrika of van Afrikaanse afkomst in de Jupiler Pro League. De topfavoriet dit jaar lijkt zonder meer Ally Samatta. De Tanzaniaanse aanvalsleider van competitieleider Racing Genk zit dit seizoen - alle competities inbegrepen - al aan 31 treffers. In de Jupiler Pro League trof hij tot dusver 23 keer raak.