• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Stijn Stijnen: "Onze voorzitter is geen Balthasar Boma"

  Het is op z'n minst opzienbarend: een voetbalvoorzitter die invalt en zelfs scoort. De video die sinds gisteren circuleert van Patro Eisden-voorzitter Salar Azimi verspreidt zich razendsnel. Patro-trainer Stijn Stijnen geeft tekst en uitleg.

  Belofte maakt schuld

  Luid gejuich in Maasmechelen toen voorzitter Azimi een kwartier voor het einde van de wedstrijd tegen Sporting Hasselt aan zijn opwarming begon en tien minuten later inviel. De fans zaten al heel de match te wachten of hij zijn belofte zou houden.

   

  "Toen Salar de club overnam in oktober hadden we een achterstand van meer dan 10 punten op Hasselt. Hij sprak de ambitie uit om de eindronde te halen, maar ik zei hem dat het misschien nog beter kon. Hij reageerde bijna verontwaardigd en antwoordde dat hij zelf zou meespelen in de laatste match als we kampioen zouden worden", vertelt Stijn Stijnen.

   

  Na een reeks van 26 ongeslagen wedstrijden in tweede amateur, werd Patro twee matchen voor het einde al kampioen. De match tegen Hasselt was een galamatch, al vonden sommigen bij de bezoekers de actie van Azimi onrespectvol.

   

  "Salar is iemand die zijn woord houdt", zegt Stijnen. "We weten dat we dit niet moeten herhalen. We wilden onze fans gewoon een speciale dag bezorgen en zondag was het  juiste moment. Er was vanalles georganiseerd. Het was het debuut en tegelijk afscheid van de voorzitter als speler. We zijn niet bezig met de tegenstander, ook al was het toevallig tegen een titelconcurrent."

  "De voorzitter werkt dag en nacht"

  Een voetbalvoorzitter die graag op de voorgrond treedt en zijn fortuin niet onder stoelen of banken steekt, doet in Vlaanderen denken aan Balthasar Boma van F.C. De Kampioenen. Een vergelijking die Marc Coucke ook al moest trotseren.

   

  "Salar is zeker geen Boma", weerlegt Stijn Stijnen. "Hij is iemand die op jonge leeftijd een imperium heeft uitgebouwd en miljonair is geworden. Niet door te slapen. Als hij zegt dat hij een halve dag vrij neemt, bedoelt hij dat hij gaat slapen. Hij werkt dag en nacht. Voetbal is zijn uitlaatklep."

   

  "Belangrijker is dat hij verantwoordelijkheden durft uitdelen. Hij bemoeit zich niet met het sportieve. Daar beslis ik. Salar is impulsief en niet impulsief. Als hij voelt dat hij kan slagen, dan twijfelt hij niet. Maar voor hij een euro uitgeeft, moeten er goede argumenten op tafel komen."

  "Naar 1A? Waarom niet doen wat Eupen kan"

  Azimi zei eerder al dat hij Patro in 7 jaar vanuit tweede amateur naar 1A wil brengen. Daarvoor zijn 3 promoties nodig, waarvan de eerste is gerealiseerd. Stijnen gelooft in zijn voorzitter en de club.


  "Patro komt uit enkele zwarte jaren, maar heeft een multiculturele gemeenschap, die van voetbal houdt. Ik zie geen reden waarom wij niet kunnen, wat Eupen of Westerlo kunnen. Het is duidelijk dat we er nog niet klaar voor zijn, maar ik ben overtuigd dat het wel kan in 7 jaar."

   

  "De infrastructuur is oké, de gemeente staat achter ons en we zijn vooral een traditieclub met een mooi supportersaantal. De kampioenschapsmatch speelden we voor 3.000 fans."