• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Verbrugghe en co verkennen WK-parcours: "Op maat van de Belgen"

  Samen met Yves Lampaert en Oliver Naesen heeft bondscoach Rik Verbrugghe maandag een deel van het WK-parcours in Yorkshire verkend. "Het is een omloop op maat van de Belgen", stelde Verbrugghe vast.

  Het WK-parcours heeft voor de renners een lange aanloop van 180 km in petto voor er aan de plaatselijke rondes begonnen wordt. "Vandaag hebben we die aanloop verkend. Morgen doen we het plaatselijke parcours", vertelt Rik Verbrugghe.

   

  "Het was redelijk slecht weer, maar alles is goed verlopen. Het is een heel zware aanloop, al is de bergzone wel wat ver van het plaatselijke circuit. Die eerste 180 kilometer zullen niet makkelijk zijn en zullen zeker doorwegen in de finale."

   

  "Ook het weer kan een rol spelen, dat hebben we vandaag ook gemerkt. Regenbuien en tussendoor een timide zonnetje. Als de weg nat ligt en er wind staat, kan het een heel verraderlijk parcours worden."

  Rik Verbrugghe en Oliver Naesen

  Rik Verbrugghe en Oliver Naesen

  "Wordt een moeilijke keuze voor mij"

  Welk soort renner mogen we verwachten in Yorkshire? "Ik verwacht dat de startlijst te vergelijken zal zijn met die van de Amstel Gold Race. Het wordt dat soort wedstrijd. Ieder land zal wel één of twee speerpunten hebben op deze omloop", denkt Verbrugghe.

   

  "Als België hebben wij ook wel wat renners voor zo'n parcours, het is op maat van de Belgen. Ik zal toch wel enkele renners moeten teleurstellen. Ik kies voor een sterk blok dat de koers in handen kan nemen en de kopmannen perfect kan afzetten in de finale. Wie erbij wil zijn, zal net voor het WK zijn goeie vorm moeten tonen. Het wordt een moeilijke keuze bij mijn eerste opdracht als bondsoach."

  Als Wout van Aert in het tweede deel van het seizoen nog altijd zo schitterend rijdt, zal ik zeker nog eens aan zijn mouw trekken.

  Rik Verbrugghe

  "Greg Van Avermaet? Hij maakt zeker een kans. En als hij nog ooit wereldkampioen wil worden, zal hij niet meer te lang moeten wachten. Hij kent het parcours in Yorkshire ook, want hij heeft er al verschillende keren gekoerst."


  Wout van Aert gaf al aan dat hij wil passen voor het WK. "Dit voorjaar heeft hij laten zien dat hij heel goed uit de voeten kan op zo'n parcours. Als hij in het tweede deel van het seizoen nog altijd zo schitterend rijdt, zal ik zeker nog eens aan zou mouw trekken."

  Naesen: "Tevreden met wat ik gezien heb"

  Oliver Naesen was in zijn nopjes na deel 1 van de WK-verkenning. "Het wordt lastig, maar ik ben wel tevreden met wat ik gezien heb. Dat eerste stuk is echt wel zwaar. Er zijn ook heel veel smalle baantjes. Het wordt zaak om goed vooraan te koersen, anders heb je de wedstrijd niet meer in handen", weet Naesen.

   

  "Ik vind het een mooi parcours. Het doet me een beetje denken aan de GP Quebec. De favorieten? Dan kom je weer bij diezelfde 20, 25 renners uit die je ook in de voorjaarsklassiekers ziet. Veel renners uit verschillende landen, er zijn veel jongens die hier kunnen winnen. Het zal al wel een klassieke renner zijn."

   

  "Voor echte klimmers is het niet. Je hebt wellicht nog een sprint nodig op het einde om het af te maken, dus eerder voor types zoals Greg Van Avermaet of Julian Alaphilippe. We zullen hier niet met een grote groep finishen, zeker niet na 290 km, dat is echt lang. Ik hoop dat ik geselecteerd word. Ik kijk er echt naar uit om hier te koersen."

  Naesen en Lampaert op een klimmetje

  Naesen en Lampaert op een klimmetje

  Lampaert: "Alaphilippe is de topfavoriet"

  Ook Yves Lampaert schuift Julian Alaphilippe naar voren. "Hij is voor mij de grote favoriet, maar wij Belgen kunnen zeker ook een rol spelen", zegt Lampaert. "We moeten de druk een beetje afhouden van onze ploeg en die eerder bij andere teams leggen en dat in ons voordeel laten uitdraaien op het einde. We zijn niet de underdog, maar ook niet de topfavoriet."

   

  Lampaert stelde net als Verbrugghe en Naesen vast dat de aanloop pittig is. "En ook heel smal. We moeten de koers in handen durven te nemen en uitgaan van onze eigen sterkte."

   

  "Het is een parcours op maat van de punchers. Dan denk ik ook aan Van Avermaet of Van der Poel, als hij start. Gilbert en Stybar kunnen hier ook uit de voeten. Ik hoop dat ik de selectie haal en mijn steentje kan bijdragen"

  Een tafereel dat we hopelijk niet te zien krijgen op het WK: een schaap op de weg.

  Een tafereel dat we hopelijk niet te zien krijgen op het WK: een schaap op de weg.