• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Pro League en KBVB hebben beslist: nummer 4 uit POI speelt testwedstrijd tegen winnaar POII

  De bekerzege van KV Mechelen heeft ook gevolgen voor de Europese tickets.

  "In afwachting van een uitspraak in de tuchtprocedure kent de competitie in 1A en 1B zijn normale sportieve verloop", laat de Pro League, de vereniging van profclubs, weten. De nummer 4 van Play-off I zal de testwedstrijd spelen tegen de winnaar van Play-off II voor het laatste Europese ticket. 

  Handen in het haar na bekerzege KV Mechelen

  De bekerwinst van KV Mechelen op 1 mei zorgde voor extra kopzorgen bij de Pro League en de Belgische voetbalbond. KV Mechelen is het onderwerp van een matchfixingonderzoek en als de bekerwinnaar veroordeeld wordt, dan dreigt de verdeling van Europese tickets een hele soep te worden. 

   

  Momenteel heeft KV Mechelen een ticket voor de groepsfase van de Europa League in handen, maar bij een veroordeling in het fraudedossier speelt het onder andere zijn Europese licentie kwijt.

   

  De bekerzege van KVM heeft op die manier vooral een grote invloed voor de barragewedstrijden voor het laatste Europese kaartje. Als KV Mechelen wordt gestraft in het matchfixingonderzoek (een uitspraak wordt pas na de finalewedstrijden verwacht), dan zou de verkeerde ploeg de barragewedstrijd van de play-offs hebben gespeeld. Of daar werd toch voor gevreesd. 

  Pro League dekt zich in met UEFA-reglement

  De Pro League heeft nu duidelijkheid gegeven over de hele saga. "In afwachting van een uitspraak in de tuchtprocedure, kent de competitie in 1A en 1B zijn normale sportieve verloop. Dat betekent dat op 26 mei 2019 de als vierde gerangschikte ploeg uit Play-off 1 de testwedstrijd zal spelen tegen de winnaar van Play-off 2 voor het laatste Europese ticket", luidt de mededeling. 

   

  De Pro League verwijst naar het reglement van de Europese voetbalbond UEFA. "Indien een club niet of niet langer aan de toelatingsvoorwaarden voor de Europese competitie voldoet, voorziet de UEFA-reglementering dat de plaats ingenomen wordt door de volgende(n) uit de rangschikking."

   

  "Concreet betekent dit dat in deze hypothese het laatste Europese ticket - in overeenstemming met de UEFA-reglementering - zal worden toegewezen aan de club die als 4e eindigde - als die de testwedstrijd verliest. Als de 4e gerangschikte club de testwedstrijd wint, zal de club die als 5e eindigde het laatste Europese ticket toegewezen krijgen."

   

  In mensentaal: de nummer 4 uit Play-off I speelt hoe dan ook de barragewedstrijd, maar de nummer 5 uit Play-off I maakt nog altijd kans op Europees voetbal. Dan moet KV Mechelen wel veroordeeld worden en moet de nummer 4 uit POI als winnaar uit de testwedstrijden komen. Dat gaat dan om een kaartje voor de tweede kwalificatieronde van de UEFA Europa League.

  Dit zijn de scenario's:

  KV Mechelen gaat vrijuit:

  - nr 1 POI: groepsfase Champions League

  - nr 2 POI: 3e voorronde Champions League

  - nr 3 POI: 3e voorronde Europa League
  - nr 4 POI: 2e voorronde Europa  League (bij winst barragematch tegen winnaar Play-off II)

  - KV Mechelen: groepsfase Europa League

   

  KV Mechelen wordt veroordeeld en nr 4 POI wint barragematch:

  - nr 1 POI: groepsfase Champions League

  - nr 2 POI: 3e voorronde Champions League

  - nr 3 POI: groepsfase Europa League

  - nr 4 POI: 3e voorronde Europa League
  - nr 5 POI: 2e voorronde Europa League

   

  KV Mechelen wordt veroordeeld en winnaar POII wint barragematch:

  - nr 1 POI: groepsfase Champions League

  - nr 2 POI: 3e voorronde Champions League

  - nr 3 POI: groepsfase Europa League

  - nr 4 POI: 2e voorronde Europa League
  - winnaar POII: 3e voorronde Europa League