• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Pro League over kort geding KV Mechelen: "Heel erg vervelend"

  Het kort geding van KVM wordt morgen in Brussel behandeld.

  KV Mechelen start dinsdag een kort geding op bij de burgerlijke rechtbank. De promovendus uit 1B en bekerwinnaar is het niet eens met het onderzoek en de vorderingen in het matchfixingschandaal. De Pro League stelt zich alvast burgerlijke partij, maar grijpt nog niet in. 

  KV Mechelen maakte zaterdag bekend dat het een kortgedingprocedure zal opstarten. De club heeft het over "een onvolledig en niet-objectief dossier" in het onderzoek naar matchfixing. Bovendien vindt de club dat ze onvoldoende tijd krijgt om haar verdediging voor te bereiden. 

   

  Zo'n procedure bij de burgerlijke rechtbank is in stijd met het interne reglement van de Pro League. De koepelorganisatie van de 24 Belgische profclubs neemt zijn voorzorgsmaatregelen en stelt zich burgerlijke partij.

   

  "Het is natuurlijk heel erg vervelend, want we hebben hiervoor ook interne procedures om het competitieverloop niet in het gedrang te brengen. Maar het gaat hier slechts om een kort geding", zegt CEO Pierre François.

   

  "De Pro League zal zich dus burgerlijke partij stellen om dat normale verloop te kunnen garanderen. We blijven zo ook op de hoogte van alle ontwikkelingen." Sancties vanuit de Pro League worden "voorlopig" niet opgelegd, klonk het nog bij François. 

  "Clearinghouse zal tegen volgende zomermercato van kracht zijn"

  De Pro League kwam ook met een update over het fraudedossier. Het paradepaardje van een expertenpanel onder leiding van minister van Staat Melchior Wathelet is een onafhankelijk clearinghouse, dat de geldstromen tussen spelers, clubs en makelaars controleert en openbaar maakt. Het vehikel, waarbij makelaars zich ook zullen moeten registreren, moet klaar zijn voor de volgende zomermercato.     

   

  Over het voorontwerp van het clearinghouse werd maandag een akkoord gevonden. De raad van bestuur keurde de plannen van het expertenpanel, die het clearinghouse uitwerkte, unaniem goed.

   

  "Behalve een aantal kleine aanpassingen zal het op 7 juni helemaal klaar zijn om definitief gestemd te worden door de algemene vergadering. Tegen de volgende zomermercato zal het dan ook helemaal van kracht zijn", aldus CEO Pierre François.