• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Deroo verovert derde Poolse titel: "Heel blij met mijn persoonlijke inbreng"

  Sam Deroo heeft zijn erelijst in Polen nog wat uitgebreid.

  Volleybalinternational Sam Deroo (27) vierde afgelopen weekend zijn derde Poolse landtitel met topclub Kedzierzyn. “Het was de bekroning van een intens seizoen, met redelijk wat problemen, zowel fysiek als extrasportief”, zegt Deroo. “Maar dat heeft de groep dichter bij elkaar gebracht."

  "Ik kreeg de tijd om me klaar te stomen voor de play-offs"

  Sam Deroo raakte eind januari geblesseerd in de kwartfinales van de Poolse beker. Door een spierscheuring in zijn kuit miste hij onder meer de bekerfinale (die zijn ploeg ook won).

   

  De drang om terug te keren was dan ook groot. In de halve finales van de play-offs tegen Zawierce stond Deroo er weer. Hij sleurde zijn team erdoor als topschutter. En ook in de 3 finalematchen tegen Onico Warshau was zijn inbreng groot.

   

  “Ik ben heel blij met mijn persoonlijke inbreng, ik ben – zeker op de moeilijke momenten – belangrijk geweest voor de ploeg. En daar ben ik trots op", aldus Deroo bij Sporza.

   

  Zijn blessure is intussen helemaal verleden tijd. Deroo is ook blij dat de club geen risico’s met hem heeft genomen. “Ik kreeg de tijd om goed te herstellen en me klaar te stomen voor de play-offs. Daar ben ik de club dankbaar voor.”

   

  "We waren zeker niet als favoriet aan het seizoen begonnen, maar we hebben die rol geleidelijk opgeëist. Vorig seizoen bleven we na de finale met lege handen achter, de drang om nu wel weer kampioen te worden was dus groot.”

  "Teammanager heeft ons bestolen"

  Extrasportief liep het dit seizoen niet allemaal van een leien dakje bij Kedzierzyn. “Een teammanager die al enkele jaren aan de slag was bij de club, en die we blindelings vertrouwden, heeft ons opgelicht en bestolen.”

   

  De man – die onder meer bepaalde financiën van de spelers behartigde - is intussen opgepakt en zal zich wellicht voor het gerecht moeten verantwoorden. “Dat is letterlijk leergeld betalen”, zegt Deroo. “Het woog wel op het mentale vlak, maar sportief hebben we ons er niet door laten doen.”

  "Geen noodzaak om te veranderen, maar andere lucht opsnuiven kan fijn zijn"

  Sam Deroo heeft intussen al vier seizoenen bij Kedzierzyn op de teller en hij heeft nog een contract voor één extra seizoen. In principe kan er tot eind mei nog een andere ploeg komen aankloppen. “Maar ik voel me heel goed bij de club en ben heel tevreden met mijn rol binnen het team. Wat mij betreft is de noodzaak om te veranderen er niet per se, al kan het natuurlijk wel fijn zijn om eens andere lucht op te snuiven.”

   

  De Champions League winnen blijft intussen een droom voor Deroo. Vorig seizoen haalde hij met Kedzierzyn de final 4, dit seizoen lukte dat niet. ‘We hadden een zware loting met twee Italiaanse topteams en in die periode sukkelde ik ook net met mijn blessure.”

   

  “We moeten ook eerlijk zijn: als je naar de budgetten kijkt binnen Europa staan wij amper in de top 10. Het is moeilijk om tegen die Russische en Italiaanse toppers op te boksen, waar er veel meer privégeld in omloop is en waar de druk enorm is om prijzen te pakken.”

   

  De finale van de Champions League op 18 mei gaat tussen Zenit Kazan en Cucine Lube Civitanova uit Italië.  “Drie van de vier ploegen in de finale van de Champions League waren dezelfde als vorig jaar”, aldus Deroo. “Dat moet je dan ook respecteren.”

  En nu naar Qatar: "Ik wil dit avontuur aangaan"

  Sam Deroo is op dit moment alweer op weg naar een andere bestemming. Hij gaat de komende twee weken de Emir Cup spelen bij Al Rayyan in Doha, Qatar. “Financieel lucratief en mooi meegenomen, maar vooral een avontuur”, zegt Deroo.

   

  “Ik kreeg zaterdagavond een telefoontje van mijn manager met de vraag of ik de komende twee weken nog naar Qatar wou. En erg lang moest ik daar niet over nadenken. Het niveau is Qatar is niet zo hoog, eigenlijk weet ik er niet zoveel over. Het is echt een avontuur dat ik wil aangaan.”

   

  Na de zomer wacht het EK met de nationale ploeg, die voorbereiding is intussen al begonnen, maar voorlopig zonder Deroo. "Ik speel in deze periode nog niet mee met de nationale ploeg in de European League. De coach wil graag wat jongeren een kans geven en de European League is voor mij geen uitdaging. Het risico om daar een blessure op te lopen neem ik liever niet."