Club Brugge is vrijgesproken van antisemitische gezangen tegen RSCA

  Club Brugge kreeg geen sanctie.

  De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Club Brugge vrijdag vrijgesproken in een tuchtdossier rond anti-joodse gezangen tijdens de topper op het veld van RSC Anderlecht op 4 april.

  Uit het verslag van de match delegate bleek dat Brugse supporters "Al wie niet springt, is een jood" en "Alle joden zijn homo's" scandeerden in het Astridpark. Het bondsparket vervolgde blauw-zwart en eiste een zware boete.

   

  "We moeten opletten dat we ons internationaal imago als voetbalnatie niet schaden. Wat acceptabel gedrag is, evolueert met de tijd. Volgens de huidige tijdsgeest zijn deze spreekkoren kwetsend", verklaarde bondsprocureur Kris Wagner. Maar de Geschillencommissie Hoger Beroep sprak Club Brugge toch vrij. 

   

  Advocaat Hannes D'Hoop legde in de zitting van 26 april immers uit dat Brugse supporters met het woord "joden" enkel de geuzennaam van rivaal Anderlecht in de mond nemen. Volgens D'Hoop zijn de gezangen niet discriminerend of kwetsend bedoeld naar joden of homoseksuelen, maar is de perceptie wel negatief.

   

  Hoewel de Pro League onlangs nog de bondsregels rond racisme en spreekkoren aanscherpte, waardoor het bijzonder opzet ervan niet langer bewezen moet worden, volgde de Geschillencommissie Hoger Beroep de argumentatie van Club Brugge. Club kwam in december 2018 ook al eens in opspraak.