• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Halve marathon Trieste: eerst geen Afrikanen welkom, uiteindelijk wint Rwandees

  Noel Hitimana heeft zijn naam op de erelijst gezet van de halve marathon van Trieste. Dat is opmerkelijk, niet vanwege sportieve redenen, maar wel omdat de organisatie een week geleden nog geen Afrikanen toeliet.

  De organisatoren weigerden Afrikanen om deel te nemen aan hun halve marathon, omdat ze vinden dat ze al te vaak de speelbal zijn van malafide managers. De publieke opinie pikte dit niet en de organisatie werd openlijk beschuldigd van racisme. Uiteindelijk werd de regel teruggedraaid.

   

  Heel wat lopers hadden hun gezicht zwart geverfd uit solidariteit met de Afrikaanse lopers. Uiteindelijk was het ook een Afrikaan die met de zege aan de haal ging. Noel Hitimana uit Rwanda was de beste, in 1u03'28". Bij de vrouwen won de Wit-Russische Mazoeronak.