• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Alexandra Tondeur verovert wereldtitel triatlon op de lange afstand

  Alexandra Tondeur

  Alexandra Tondeur bleef net onder 6 uur.

  14 jaar na Kathleen Smet heeft België een nieuwe wereldkampioene triatlon. In Pontevedra (Spa) had Alexandra Tondeur meer dan 2 minuten voorsprong op twee Spaanse vrouwen.

  De afstanden voor een triatlon over de lange afstand zijn net iets minder dan een Ironman: 1.500m zwemmen, 110 km fietsen en 30 km lopen. De Deense Pedersen kwam als eerste uit het water, maar in het fietsen en lopen ging de 32-jarige Tondeur op en over haar. Achter de Belgische verdeelden 2 Spaanse vrouwen zilver en brons.

   

  Voor Tondeur is het de grootste triomf uit haar carrière, ook al waren de grote namen uit het Ironman-circuit (zoals de Zwitserse Ryf) niet aanwezig. Ze is de 2e Belgische op de erelijst, na Kathleen Smet in 2005.

   

  "Ik besef het nog niet helemaal", zei ze na afloop. "Het fietsgedeelte, met hellingen, lag me wel. Ik had pijn in mijn benen tijdens het lopen, maar ik heb die pijn buitenspel gezet. Ik heb het eerste deel rustig gelopen en daarna ben ik versneld. En het is gelukt."

   

  "Natuurlijk draag ik deze titel op aan mijn naasten, maar ook aan alle triatlonatleten want het is niet makkelijk om deze sport te beoefenen in België. Het is voor iedereen knokken, maar we laten vandaag zien dat we ook wereldtop zijn."

   

  Bij de mannen prijkt Luc Van Lierde 2 keer op het palmares, in 1997 en 1998. Dit jaar was de lokale held Javier Gomez - die opgroeide in Pontevedra - de winnaar.