• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Ajax kan in bekerfinale 1e trofee pakken, maar het aast op meer"

  Ajax fan

  Ajax wacht al 5 jaar op een prijs. Komt daar straks verandering in?

  Bekerwinst staat niet bovenaan het verlanglijstje van Ajax Amsterdam. De titel en de Champions League-finale moeten het geweldige seizoen voor de Amsterdammers kleur geven. Maar dat wil niet zeggen dat Ajax straks om 18u zijn eerste prijs sinds 2014 zomaar laat schieten. Stef Wijnants over de balans tussen brandende ambitie en Amsterdamse bluf.

  Geen huldiging door drukke kalender

  Normaal gezien loopt een stadscentrum vol als de lokale voetbalclub de nationale beker wint. Kijk maar naar Mechelen afgelopen woensdag. In Amsterdam denken ze daar ietwat anders over.

   

  Er volgt zondag in de hoofdstad namelijk geen huldiging als Ajax ten koste van Willem II de Nederlandse bekerfinale in De Kuip wint. Ajax en de stad Amsterdam hopen immers op meer dan een volksfeest voor "enkel" maar een cupzege. Een huldiging op de Amsterdamse grachten zal er pas komen als de ploeg belangrijkere prijzen wint. De titelstrijd met PSV gaat onverminderd voort en de CL-finale komt wel heel dichtbij. Die mogelijke trofeeën vindt de Ajax-familie pas redenen om uit de bol te gaan.

   

  Overigens lijkt het nogal logisch dat de Amsterdammers zich niet uitbundig gaan gedragen want vanwege het drukke tijdschema van de ploeg van coach Ten Hag is daar geen ruimte voor. Drie dagen na de bekerfinale speelt Ajax de terugmatch in de halve finales van de CL tegen Tottenham, dat het zoals bekend met 0-1 in Londen ging verslaan.

  Laatste beker in 2010

  Toch wordt deze finale niet als een tussendoortje beschouwd door spelers en technische staf. “ Voor velen van ons is dit de kans om voor het eerst een prijs te winnen, dus zijn we gebrand om te winnen”, liet kapitein Matthijs de Ligt in de aanloop naar de match optekenen.

   

  De Ligt is op de hoogte van de Ajax-historie. Ajax mag dan wel de meest succesvolle club van Nederland zijn (33 titels, 18 bekers), er mag wel eens een nieuwe prijs in de kast komen. De laatste landstitel dateert al van 2014 (daarna drie keer PSV en één keer Feyenoord) en voor een bekerzege moeten ze in Amsterdam al teruggaan tot de periode van Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. In 2010 versloegen de Amsterdammers in een klassieker Feyenoord met 2-0.

   

  “Het is lang geleden dat Ajax de beker heeft gewonnen”, geeft de Ligt toe. “Het is dus makkelijk om gemotiveerd te blijven. Je voetbalt om prijzen te winnen, het is fijn dat we nu in de weken zitten die het zwaarst tellen.”

  Weinig wijzigingen

  Coach Erik ten Hag geeft aan dat de motivatie binnen zijn groep enorm is en dat er na Tottenham voldoende tijd was om te recupereren. “Niemand zit in het rood. De spelers geven aan alles te willen spelen, zo houden ze het heft in eigen handen.”

   

  Toch zal hij hen goed monitoren en bestaat de kans dat enkelen van de basisspelers rust gegund wordt. Zo speelde bijvoorbeeld Daley Blind dit seizoen, inclusief de interlands, 5.573 minuten in 61 matchen en is daarmee koploper bij Ajax. Ter vergelijking : de Willem II-speler met de meeste wedstrijden en minuten is Daniel Crowley, die maar liefst 24 duels en 2.211 minuten minder in actie kwam dan Blind.

   

  Mogelijk rust voor Blind dus, misschien ook voor Lasse Schöne. Ook één van de spitsen Neres, Tadic of Ziyech zou op de bank kunnen starten, maar grondige wijzigingen worden er niet verwacht aan het intussen bekende succeselftal dat furore maakt in de Champions League.

  Leegloop dreigt

  Intussen sijpelen de berichten over een leegloop bij Ajax almaar sneller binnen. De Jong, De Ligt, Ziyech, Van de Beek of Neres zijn aan hun laatste weken toe in Amsterdam. Zij worden begeerd door de grote Europese ploegen.

   

  Ook voor coach Erik ten Hag staan de clubs te dringen. Vooral in de Bundesliga azen ze op zijn diensten. Niet helemaal verrassend want Ten Hag was al eens trainer van de beloften van Bayern München onder Pep Guardiola. Volgens het Duitse blad BILD houden ze in Beieren de ontwikkelingen rond Ten Hag erg goed in de gaten.

   

  Ten Hag heeft in Amsterdam nog wel een contract tot 2020 zonder vertrekclausule. Hij waardeert zijn samenwerking met directeurs Marc Overmars en Edwin van der Sar, maar helemaal is de "plattelander met dat vreemde taaltje uit de buurt van Twente" in de hoofdstad nog niet aanvaard.

   

  Misschien dat de beslissing van Matthijs de Ligt over zijn nakende transfer hem kan overtuigen. De Ligt wordt al een hele tijd gekoppeld aan Barcelona of Juventus maar volgens Mino Raiola, de makelaar van De Ligt, zou de kapitein bijzonder gecharmeerd zijn door de Bundesliga en de aantrekkingskracht van Bayern.

  Willem II met Adrie Koster

  Hoe dan ook moeten de Amsterdamse godenkinderen eerst afrekenen met Willem II, de nummer acht uit de Eredivisie. De club uit Tilburg wordt sinds dit seizoen getraind door Adrie Koster, ex-trainer van Club Brugge en het terziele gegane Beerschot.

   

  Koster heeft het uitstekend gedaan, want de club is ver van de degradatiezone verwijderd gebleven en speelt voor het eerst sinds 2005 de bekerfinale. Willem II slaagde er als kleine club toch in om twee keer de beker mee naar Tilburg te nemen: in 1963 en 1944.

   

  Ajax mag dan in de competitie twee keer de beste zijn geweest (2-0 en 1-4), Koster hoopt dat zijn team over een begenadigde dag zal beschikken. “Het is duidelijk dat wij de underdog zijn maar deze finale gaat over één wedstrijd en dan heb je altijd kans. Van mij mag Ajax de landstitel en de Champions League winnen, als wij de beker dan maar mogen pakken”, zei Koster met een knipoog op de persconferentie.

   

  Stef Wijnants