• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Squash-zussen Gilis bezorgen België tweede EK-brons op rij

  De vreugde was groot in het Belgische kamp.

  Nele en Tinne Gilis hebben België opnieuw een bronzen medaille bezorgd op het EK squash voor teams. De zussen rekenden in de troostfinale af met Schotland.

  De zusjes Gilis schreven vorig jaar geschiedenis in het Poolse Wroclaw door België voor het eerst in de 45-jarige EK-historie een medaille te schenken. Toen rekenden ze in twee wedstrijden af met Nederland.

   

  Een kunststukje dat naar meer smaakte op het EK voor teams in Birmingham. De Belgische squashters schopten het tot de halve finales, maar konden Engeland, dat 40 van de 41 eerdere edities op zijn naam had geschreven, niet van een finaleticket houden.

   

  In de troostfinale tegen Schotland gaf Nele Gilis de voorzet door Lisa Aitken te kloppen in drie sets (11-5, 11-6, 11-6). Haar zus Tinne Gilis maakte het na twee partijen al af tegen Alison Thomson (11-1, 11-5, 11-5). Loreline Pira hoefde zelfs niet meer in actie te komen om de tweede Belgische bronzen medaille in de wacht te slepen.

   

  "We zijn enorm blij", zei bondscoach Ronny Vlassaks. "Niet alleen met de bronzen medaille, maar ook omdat we de kloof met Engeland en Frankrijk nog meer dichten. Nele en Tinne hebben nog enkele jaren om vooruitgang te boeken."

  Frankrijk onttroont Engeland

  Voor de zesde keer op rij stonden Engeland en Frankrijk tegenover elkaar in de EK-finale. Nog nooit konden de Fransen aan het langste eind trekken, tot vandaag. Melissa Alves en Camille Serme sleepten een 2-1-stuntzege uit de brand. "We wisten dat het ooit eens mogelijk moest zijn", klonk het in het Franse kamp.

  Tweets:

  Ook brons voor het mannenteam

  Ook de Belgische mannen zijn op de 3e plaats geëindigd. Zij grepen het brons in divisie 2. Onze landgenoten hielden Denemarken op 2-2 in de kleine finale, maar mochten toch het podium op omdat ze meer games hadden gewonnen.

   

  De 3-0-zege van Jan Van Den Herrewegen (PSA-112) tegen huidig nummer 1 Kristian Frost (11-6, 17-15 en 11-5) werd gevolgd door twee Belgische nederlagen. Rasmus Möller was beter dan Joeri Hapers (8-11, 13-11, 11-4, 11-8) en Lau Ulrik Kiehn versloeg Mats Raemen met 3 sets tegen 2 (4-11, 4-11, 11-8, 11-4, 11-4).

   

  Om nog kans te maken op brons moest Dries Verhaegen winnen tegen Tobias Pörtner, hetgeen lukte in 4 sets (6-11, 13-11, 13-11, 12-10).