• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wielerarts: "Alle atleten kennen ketonen, maar minderheid gebruikt het"

  Ruud Van Thienen

  Ruud Van Thienen stond Victor Campenaerts bij bij zijn werelduurrecord.

  Uit een onderzoek van de KU Leuven is gebleken dat ketonen renners tot 15% voordeel kunnen geven. Een wondermiddel, zo zou je denken, maar toch maakt slechts een fractie van het peloton er gebruik van, zo zegt wielerarts Ruud Van Thienen.

  Ruud Van Thienen werkt als sportarts onder meer met de Belgische nationale wielerploeg en begeleidde ook Victor Campenaerts bij zijn werelduurrecord. Hij werkte ook mee aan het ketonenonderzoek van professor Hespel (KU Leuven).

   

  "We hebben 18 proefpersonen gezocht die bijna nooit fietsen en die dan bewust overtraind. Zo wilden we kijken of je die overtraining kunt tegengaan met ketonen", vertelt Van Thienen over het opzet van het onderzoek.

   

  "Die vermoedens bleken te kloppen. Wie geen ketonen nam, zat er na 3 weken helemaal door. De andere groep presteerde tot 5% beter en in de laatste week konden ze daar zelfs tot 15% meer trainingsarbeid aan."

   

  Er werd altijd aangenomen dat van ketonen je eetlust afneemt, maar het onderzoek laat juist het tegenovergestelde uitschijnen. "De proefpersonen mochten eten wat ze wilden, maar bij de groep die geen ketonen nam, zagen we dat ze tot 500 calorieën minder aten per dag. Die ketonen houden je eetlust dus tóch op peil."

   

  "Ketonen worden vooral geroemd als brandstof, maar het blijkt ook de hersenen en zenuwcellen te beschermen. Waarschijnlijk verklaart dat waarom je geen vermoeidheid voelt bij de training."

   

  Dat is ook de ervaring van de meeste renners. "Ze recupereren sneller en kunnen dus meer trainingsarbeid aan. Als ze normaal gezien bijvoorbeeld 48 uur nodig hebben tussen 2 intensieve trainingen is dat met ketonen maar 36 uur. Tijdens de koers zou het effect tegenvallen, want het werkt niet bij een demarrage of een sprint, enkel bij een submaximale inspanning (als je niet in het rood gaat, red). Het is dus nog zoeken wanneer je het dan het beste inneemt", zegt Van Thienen.

  Als je normaal 48 uur nodig hebt tussen 2 intensieve trainingen heb je met ketonen maar 36 uur nodig

  Ruud Van Thienen

  "Ik ben zeker dat de prijs snel zal zakken"

  De grote vraag is nu natuurlijk hoe ingeburgerd ketonen zijn in de sport? Ruud Van Thienen: "Bijna elke atleet kent het en weet hoe het werkt, maar toch denk ik dat het nog altijd een minderheid is die het gebruikt. Ik schat dat zo'n 10 à 15% het zich maar kan veroorloven, want het kost tot 100 dollar per dag. Er is voorlopig ook geen plan van de overheid om dit aan te bieden aan atleten die naar een WK of de Spelen gaan."

   

  "Maar ik ben zeker dat de prijs snel zal zakken, want de vraag wordt steeds groter. Als er nog een 2e speler op de markt komt en er dus meer concurrentie is, zal de prijs trouwens sowieso zakken."