• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  KVM stapt naar burgerlijke rechtbank tegen KBVB: "Kunnen ons niet verdedigen"

  KV Mechelen start een kort geding bij de burgerlijke rechtbank. De bekerwinnaar heeft "ernstige bezwaren tegen de manier waarop de KBVB de tuchtvervolging voert".  Zo vindt de club dat ze onvoldoende tijd krijgt om haar verdediging voor te bereiden. 

  De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Belgische voetbalbond wil nog deze maand een uitspraak doen in de zaak rond mogelijke omkoping van de match tussen Waasland-Beveren en KV Mechelen vorig seizoen. De onderzoekscommissie van de KBVB vordert zware straffen: beide clubs zouden worden teruggezet naar 1B.

   

  Na de inleidende zitting op 30 april waren al heel wat advocaten misnoegd over de strakke timing en KV Mechelen, dat deze week nog de Croky Cup won, is nu ook een kort geding gestart. "We hebben moeten vaststellen dat we vervolgd worden op basis van een onvolledig en niet-objectief dossier. Er is geen onderzoek naar de rol van de club zelf gebeurd", staat er op de clubwebsite.

   

  "KV Mechelen benadrukt nogmaals ten stelligste dat de club nooit heeft meegewerkt aan pogingen tot competitievervalsing of andere illegale praktijken en wil zich dan ook op een ordentelijke manier kunnen verdedigen."

   

  “De club heeft haar argumenten al op 30 april voorgelegd, maar heeft moeten vaststellen dat de instanties van de KBVB deze argumenten integraal naast zich neer hebben gelegd. In de plaats daarvan moeten we ons nu binnen een totaal onredelijke termijn en zonder toegang tot het strafdossier verdedigen. Dit is niet ernstig."

   

  "De club zal erover waken dat alle procedures correct, transparant en met respect voor de rechten van verdediging van alle partijen gevoerd kunnen worden.”

   

  Het kort geding wordt dinsdag behandeld in Brussel, voor het einde van de week zou er een uitspraak zijn. Als KV Mechelen gelijk krijgt, dan dreigt de chaos nog groter te worden. Mogelijk komt zelfs de start van de volgende competitie in het gedrang.

  De actie van KV Mechelen om naar de burgerlijke rechtbank te stappen is opmerkelijk. Officieel staat in de statuten van de Pro League dat een club zichzelf uitsluit van profvoetbal als ze naar de burgerlijke rechtbank stapt. Dat zou dus een terugzetting naar eerste amateur betekenen. In het verleden is dat bij andere clubs echter nog nooit gebeurd.