• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Avermaet: "WK-parcours moet de Belgen liggen"

  Van Avermaet in actie tijdens de tweede rit in Yorkshire.

  Greg Van Avermaet zag gisteren het WK-parcours voor het eerst met eigen ogen tijdens de tweede rit van de Ronde van Yorkshire. De kopman van CCC ziet kansen voor de Belgen: "Het is een rondje dat ons moet liggen."

  Van Avermaet: "Minder zwaar dan Richmond"

  Van Avermaet speelde tijdens de tweede rit in Yorkshire geen hoofdrol. Vooral tussen kilometer 75 en 91,5 lette de Belg extra goed op. Toen reden de renners over het WK-parcours van later dit seizoen. Wat heeft hij daaruit geleerd? "Dat het een vrij lastig parcours is dat op het einde zeker zal doorwegen."

   

  "Het lokale rondje is heel veeleisend. De finish loopt bovendien ook op. Het is een parcours dat de Belgen zeker moet liggen, waar veel mogelijkheden zijn. Het is een rondje met veel bochten en het gaat telkens omhoog na een bocht. Als het gaat regenen, wordt het een echte slijtageslag."

   

  Van Avermaet krijgt dus een kans op een eerste regenboogtrui. "Voor een renner zoals ik is het een mooie kans, wellicht één van mijn laatste. Ook in Richmond kreeg ik een paar jaar geleden een mooi parcours, dit komt in de buurt, maar is toch minder zwaar."

   

  "Ik verwacht de klassieke types helemaal voorin. Ook de sprinters die wat bergop kunnen, zoals een Trentin, moeten dit parcours aankunnen. Voor de echte rassprinters wordt het moeilijk, denk ik."

  Het is een rondje met veel bochten en het gaat telkens omhoog na een bocht. Als het gaat regenen wordt het een slijtageslag.

  Greg Van Avermaet

  Pauwels: "Parcours is niets voor mij"

  Ook ploegmaat Serge Pauwels gaf na afloop van de rit zijn mening. "Het is een heel technisch WK-parcours. Heel explosief met veel draaien en keren. Iets voor klassieke renners en dus niets voor mij."

   

  "Het is zo'n omloop waar er voluit zal gekoerst worden en je beter zelf het initiatief neemt in plaats van de koers te ondergaan. Als het slecht weer zou zijn, dan ga je in de afdalingen, die soms heel steil, smal en bochtig zijn, het peloton op een lint zien."

   

  "Het is geen gevaarlijk parcours, maar wel een heel technisch. Er zullen gewoon gaten vallen door al dat draaien en keren en het zal een slijtageslag worden."

   

  Aan welke Belgen denkt Pauwels bij zo'n parcours? "We hebben genoeg jongens die zo'n parcours aankunnen: Naesen, Gilbert, Van Avermaet, Van Aert (die niet meedoet, red), Vanmarcke, Lampaert,.... Dat zijn er al zes. Maar ook voor Sagan, Van der Poel en Alaphilippe is het ideaal."