• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Semenya wint 800m in Doha met meetingrecord: "Deed wat ik moest doen"

  " "

  Caster Semenya mag vanaf 8 mei geen 800 meter meer lopen zonder medicatie.

  Twee dagen nadat het TAS haar beroep tegen de nieuwe testosteronregels van de IAAF verworpen had, heeft Caster Semenya op indrukwekkende wijze de 800 meter gewonnen op de Diamond League-opener in Doha.

  Alle schijnwerpers stonden op Semenya, maar die begaf niet onder de druk. Als hyperandrogene atlete - die meer testosteron aanmaakt dan de gemiddelde vrouw - moet ze volgens de nieuwe IAAF-regels testosteronblokkers nemen. Daar vocht ze jarenlang tegen, maar het verdict van het TAS eergisteren was in haar nadeel.

   

  De 2-voudige olympische kampioene op de 800 meter won voor de 30e keer op een rij haar favoriete afstand. Maar wil ze die blijven lopen, zal ze vanaf 8 mei medicatie moeten nemen. Dat heeft de IAAF beslist. Ze moet haar testosteronlevel terugbrengen onder 5 nanomol per liter, iets meer dan het dubbele van het gemiddelde 2 nanomol per liter.

   

  Pas donderdagochtend besliste Semenya te starten in Doha. En hoe. Met 1'54"98 verbeterde ze het meetingrecord voor een andere hyperandrogene atlete, de Burundese Françine Niyonsaba (1'57"75) en de Amerikaanse Ajee Wilson (1'58"83).

   

  Na de uitspraak reageerde Semenya niet, vandaag beantwoordde ze wel vragen van de pers: "Ik blijf lopen, maar zal geen medicatie nemen om op de 800 meter te blijven lopen. Ik geloof in mijn juridische team. Ze zullen hun best doen om mij weer op de piste te krijgen."

   

  "Wij doen dit voor de komende generaties, we willen hen inspireren", vertelde ze. "Dit gaat verder dan een spel, verder dan een sport.  Dit gaat om menselijke waardigheid, om menselijke trots. De mensen vallen mij aan, ik val hen niet aan."

   

  "De wedstrijd was fantastisch en ik deed wat ik moest doen. Ik ben echt gelukkig. Ik denk dat ik op deze wereld ben voor een reden. Het leven is vervelend en lastig, je moet dus van elk moment genieten."

  Discusrecord voor Stahl

  Een ander hoogtepunt van de avond was het Diamond League-record met de discus van de Zweed Daniel Stahl. De vicewereldkampioen zette een erg regelmatige topprestatie neer: al zijn 6 pogingen waren verder dan die van de concurrentie. Bij de 3e poging haalde hij 70,56m, daarmee pakte hij het record van Piotr Malachowski (69,83m) af.

   

  Er ging nog een meetingrecord aan diggelen: de Amerikaanse Dalilah Muhamed zette 53"61 neer op de 400 meter horden. De volgende DL-meeting is op 18 mei in Sjanghai.    

  uitslagen mannen
  200 meter 1. Ramil Qjoelijev (Aze) 19"99
  800 meter 1. Nijel Amos (Bot) 1'44"29
  1.500 meter 1. Elijah Motonei Manangoi (Ken) 3'33"12
  3.000 meter steeple 1. Soufiane Elbakkali (Mar) 8'07"22
  discuswerpen 1. Daniel Stahl (Zwe) 70,56m
  kogelstoten 1. Ryan Crouser (VS) 22,13m
  polsstokspringen 1. Sam Kendrickx (VS) 5,80m
  uitslagen vrouwen
  200 meter 1. Dina Asher-SMith (GBr) 22"26
  800 meter 1. Caster Semenya (ZAf) 1'54"98
  3.000 meter 1. Hellen Onsando Obiri (Ken) 8'25"60
  100 meter horden 1. Danielle Williams (Jam) 12"66
  400 meter horden 1. Dalilah Muhamed (VS) 53"61
  hoogspringen 1. Jaroslava Machoetsjich (Oek) 1,96m
  verspringen 1. Caterine Ibarguen (Col) 6,76m