• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vidarsson wordt TD bij IJslandse voetbalbond: "Maar zit niet vastgenageld aan bureau"

  Arnar Vidarsson.

  Arnar Vidarsson als analist in Extra Time.

  Het takenpakket van Arnar Vidarsson (41) bij de IJslandse voetbalbond wordt uitgebreid. Vidarsson was al aan de slag bij de beloften, maar neemt er nu ook de functie van Technisch Directeur voor zijn rekening. "

  "Dit is het kindje van de bondsvoorzitter"

  "Ik heb de voorbije jaren een hele goeie band uitgebouwd met de bondsvoorzitter", doet Arnar Vidarsson zijn verhaal. "Ik heb de beloften onder mijn hoede gekregen en nu volgt deze mooie uitdaging, die toch een grote stap is voor het IJslandse voetbal."

   

  "Het is een nieuwe functie en ik krijg het vertrouwen om die post vorm te geven. Dit is een beetje het kindje van de bondsvoorzitter. Hij vroeg me hoe ik het zag en ik heb mijn visie op papier gezet. Hij was heel gecharmeerd en mijn ideeën lagen dicht tegen die van hem."

   

  "Mijn nieuwe functie kun je in twee delen splitsen: het is mijn opdracht om het jeugdvoetbal te herstructureren bij de nationale ploegen en het tweede pakket gaat over de clubs. Zij hebben de voorbije jaren gevraagd om hulp en raad. Ik zal de eerste maanden heel veel bezoeken moeten doen en mijn ervaring moeten gebruiken. Dan kan ik een plan voor elke club maken."

   

  Vidarsson blijft wel aan de slag als coach van de beloften. "Dat was een vereiste voor mij. Ik ben eerst en vooral en trainer. Ik houd van voetbal. De functie van TD is ook niet opgetekend als een bureaujob. Ik ben niet vastgenageld aan een bureau. Ik ben zot van het veldwerk en dat wil ik blijven doen."

  Ik blijf ook coach van de nationale beloften. Dat was een vereiste voor mij. Ik ben eerst en vooral en trainer. Ik ben zot van het veldwerk en dat wil ik blijven doen.

  Arnar Vidarsson

  "Niet het einde van onze gouden generatie"

  Het IJslandse voetbal is na de sprookjes van de voorbije jaren wel in een dip beland. "Maar dit is nog niet het einde van de gouden generatie. Ze zijn rond de 30 en hebben in principe dus nog wel enkele goeie jaren. Maar ook als het goed gaat moet je naar de structuur durven te kijken en proberen te verbeteren. Het werk wat ik nu zal doen hadden we misschien een paar jaar geleden moeten doen."

   

  "De mindere resultaten van de jongste periode komen ook na een heel succesvolle periode. De verwachtingen zijn hoger en deze ploeg heeft ook veel blessures gehad. We zijn een kleine natie en kunnen niet uit 30 toppers kiezen."

   

  "En soms zijn de spelers ook een beetje voldaan. De gouden generatie is nog niet te oud, maar ze zullen toch hun goesting moeten terugvinden om zich te kwalificeren voor het EK van 2020."

  "Ik ben meer Belg dan IJslander"

  Voor het eerst sinds lang zal Arnar Vidarsson, ex-speler en -trainer van onder meer Cercle Brugge en Lokeren, niet meer in België aan de slag zijn. "De negatieve spiraal van Lokeren heeft veel energie van mij gevraagd. Ik heb met pijn in het hart en in mineur afscheid moeten nemen. Dat doet pijn."

   

  "Maar ik had het nodig om even uit die doos te stappen. Ik zat al een paar jaar in die negatieve doos en pas als je eruit stapt, zie je dat het vechten tegen de bierkaai was. En dat Lokeren eigenlijk al een paar jaar op het verkeerde pad was. Ik hoop dat ze dit snel kunnen omzetten in iets positiefs. Dat zal alleen lukken met nieuwe mensen en frisse ideeën."

   

  Vidarsson heeft voor twee jaar getekend bij de IJslandse bond. "De connectie met België zal nooit stuk gaan. België en ik, dat is één. Ik ben intussen meer Belg dan IJslander, al zat dat binnenkort misschien ook weer veranderen."