Ga naar de inhoud

Semenya loopt morgen in Doha voor het laatst zonder testosteronremmende medicatie

 do 2 mei 2019 12:52
Semenya heeft 3 keer zoveel testosteron als een gemiddelde vrouw.
Semenya heeft 3 keer zoveel testosteron als een gemiddelde vrouw.

De Diamond League-meeting van Doha heeft bekendgemaakt dat Caster Semenya alsnog is toegevoegd aan de startlijst van de 800 meter. Voor de Zuid-Afrikaanse is het de laatste race op die afstand voordat de reglementswijziging voor hydrogene atleten in werking treedt.

De 28-jarige Semenya kreeg gisteren te horen dat ze zonder testosteronremmende medicatie niet langer in de vrouwencategorie mag lopen.

 

Door hyperandrogenisme heeft Semenya veel mannelijke kenmerken. De Zuid-Afrikaanse atlete heeft 3 keer zoveel testosteron als een gemiddelde vrouw.

 

De internationale atletiekbond IAAF is al jaren bezig met de zaak-Semenya. Vorig voorjaar kwam het met een nieuw reglement op de proppen waarin staat dat hyperandrogene atletes verplicht zijn om een hormonenkuur te volgen op de afstanden van 400 meter tot 1 mijl.

 

Semenya spande daarop een zaak aan, maar ving dus bot bij het Internationaal Sporttribunaal TAS. De nieuwe regels zijn geldig na de Diamond League-meeting in Doha, waar Semenya morgen voor het laatst zonder testosteronremmende medicatie een 800 meter-wedstrijd kan lopen.