• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tienvoudig olympiër Millar (72) stapt uit jumpingsport: "Ik wil jonge ruiters opleiden"

  Ian Millar stapt na 10 deelnames aan de Olympische Spelen uit de internationale jumping.

  Ian Millar zal niet meer deelnemen aan internationale jumpings. De 72-jarige Canadees nam sinds 1972 deel aan 10 edities van de Olympische Spelen. Millar gaat zich nu focussen op de opleiding van jonge paarden en les geven aan jonge ruiters.

  Ian Millar heeft op 72-jarige leeftijd besloten een punt achter zijn internationale carrière te zetten. Al sinds 1972 vertegenwoordigt hij Canada op de Olympische Spelen. Met uitzondering van 1980, toen Canada geen atleten naar de Spelen van Moskou wilde sturen, heeft Millar aan alle Spelen deelgenomen. "Het was een hele eer om Canada zo vaak te mogen vertegenwoordigen", vertelde Millar.

   

  Millar vertegenwoordigde zijn thuisland in meer dan tweehonderd Nations Cup-wedstrijden. Op de Olympische Spelen van Londen in 2012 was hij de 1e atleet die 10 deelnames op zijn naam kon schrijven. Zijn eerste olympische medaille, zilver, won hij in 2008 in Peking. Hij was de 1e ruiter die tweemaal achter elkaar wereldbekerwinnaar werd in 1988 en 1989.

   

  "Iedere keer dat ik het rode jasje mocht dragen was heel speciaal voor me. Het feit dat ik die ervaring kon delen met zoveel geweldige ruiters geeft aan hoeveel kwaliteitsvolle ruiters en amazones Canada heeft."

   

  De Canadese ruiter wil zich meer focussen op de opleiding van jonge ruiters en paarden. 

  Een overzicht van de Olympische deelnames van Ian Millar:

  Olympische deelnames Resultaat
  1972: München, Duitsland 6e (ploeg)
  1976: Montreal, Canada 5e (ploeg)
  1984: Los Angeles, Verenigde Staten 4e (ploeg), 14e (individueel)
  1988: Seoul, Zuid-Korea 4e (ploeg), 15e (individueel)
  1992: Barcelona, Spanje 9e (ploeg), 54e (individueel)
  1996: Atlanta, Verenigde Staten 16e (ploeg), 46e (individueel)
  2000: Sydney, Australië 9e (ploeg), 13e (individueel)
  2004: Athene, Griekenland 22e (individueel)
  2008: Peking, China 2e (ploeg), 23e (individueel)
  2012: Londen, Engeland 5e (ploeg), 9e (individueel)