• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  D'Hooghe: "Tijdelijke invaller bij hersenschudding? Interessant idee"

  Vertonghen

  Jan Vertonghen verlaat het veld definitief na zijn botsing met Alderweireld.

  De hersenschudding die Jan Vertonghen opliep in de match tegen Ajax heeft voor heel wat opschudding gezorgd. Michel D'Hooghe, de baas van de Medische Comissie van de FIFA, wijst op het al bestaande protocol.

  Tottenham-verdediger Jan Vertonghen moest na een kopstoot van ploegmaat Toby Alderweireld groggy van het veld, maar werd na een check van de medische staf van de Spurs toch weer voor de leeuwen geworpen. Niet voor lang, want even later zwijmelde Vertonghen weer, waarna hij definitief het veld verliet.

   

  Het incident leverde een storm van verontwaardiging op, vooral vanwege de schijnbaar onverantwoorde manier van handelen van de medische staf van Tottenham. "Het advies van de UEFA en FIFA is zonneklaar", zegt Michel D'Hooghe, die de Medische Commissie van de Wereldvoetbalbond voorzit, aan The Times. "Alle ploegdokters moeten het geijkte protocol volgen."

   

  "Alleen de dokters zijn op dat moment verantwoordelijkheid voor de spelers. Zij kennen de spelers het best en zijn het best geplaatst om in te schatten of een speler buiten bewustzijn is geweest en in gevaar verkeert."

   

  D'Hooghe is dan ook geen voorstander van het voorstel van Headway, een organisatie die strijdt tegen hersenletsels, om een onafhankelijke dokter aan te stellen. "Een tijdelijke invaller in het geval van een hersenschudding is wel een mogelijkheid en iets wat we kunnen onderzoeken", zegt D'Hooghe. "Maar als je een speler na 10 minuten weer op het veld laat zonder opwarming is de kans op spierblessures wel groot. Dan heb je dat weer."

  Tottenham houdt de toestand van Vertonghen in de gaten