• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Als de Giants Tenerife uitschakelen, zie ik ze de Champions League ook winnen"

  Antwerp Giants

  De Antwerp Giants maken zich op voor de eindronde van de Champions League.

  Vanavond om 21.15u staan de Antwerp Giants in de halve finales van de Champions League basketbal. Onze commentator Kris Meertens ziet het Belgische team nog een keer stunten. "Tenerife is Barcelona of Real Madrid niet", weet hij.

  "50 procent kans tegen Tenerife"

  In de Final 4 moeten de Antwerp Giants meteen vol aan de bak tegen de Spaanse middenmoter Tenerife. "Een iets betere ploeg met een bredere kern en toch geef ik de Giants vanavond 50 procent kans", opent onze basketbalcommentator Kris Meertens.

   

  "Tegen een topteam als Barcelona of Real Madrid zouden ze kansloos zijn, tegen Tenerife niet. Het team staat pas 8e  in de Spaanse competitie en de coach is er niet gerust op. Zeker omdat ze aan de slag moeten in het Sportpaleis met 16 à 17.000 Antwerpse supporters. Als die zich achter de Giants scharen, zijn ze vertrokken."

   

  "Tenerife weet maar al te goed wat het is om de Final 4 in eigen huis af te werken. Twee seizoenen terug wonnen ze de eerste editie van de Champions League voor eigen publiek."

  Tegen een topteam als Barcelona of Real Madrid zouden ze kansloos zijn, tegen Tenerife niet.

  Kris Meertens

  "En als ze meteen over de hoogste horde springen..."

  "Tenerife wordt de hoogste horde waar de Giants over moeten", gaat Kris Meertens voort. "De Duitse subtopper Bamberg en de Italiaanse middenmoter Bologna beschikken over minder kwaliteit."

   

  "De kans is dus niet onbestaande dat de Antwerp Giants zondagavond met de Champions League-trofee mogen pronken. Want als ze vanavond de Spanjaarden uitschakelen, zal het geloof alleen maar groter worden in Antwerpen."

   

  "De Giants spelen alvast op volle sterkte. De Amerikaanse guard Kalinoski stond de voorbije weken aan de kant met een ontsteking aan zijn scheenbeen, maar hij zou net op tijd fit geraken. Samen met de andere spelers heeft hij echt toegeleefd naar de Final 4. De Belgische competitie was de laatste weken eerder verplichte kost."

  Tyler Kalinoski

  Tyler Kalinoski geraakt net op tijd fit voor de Final 4.

  "Boost voor Giants, Belgisch basketbal en Lions"

  "In het basketbal is er de eeuwige discussie over de Champions League: is het nu de 2e of de 3e competitie in Europa? Ik ben er niet uit", antwoordt Kris Meertens, "maar ik weet wel dat de Giants andere ploegen motiveren. Want Oostende en Charleroi moeten ook in staat zijn om een keer de Final 4 te spelen in de Champions League."

   

  "Ook de nationale ploeg zal profiteren van deze prestatie. Belgian Lions als Akyazili, Bako en Vanwijn hebben dit seizoen tonnen ervaring opgedaan met hun team in Europa."

   

  "De Giants zelf zullen nu ook iets overhouden. Europese verplaatsingen in het basketbal kosten handenvol geld, maar in de Final 4 liggen mooie cheques klaar. De winnaar gaat naar huis met 900.000 euro, de nummer 2 krijgt 300.000 euro op zijn rekening en de winnaar van de kleine finale incasseert 100.000 euro. De nummer 4 ten slotte ontvangt nog 40.000 euro."

  Blikvangers Bako en Lee

  Kris Meertens: "Als u er vanavond twee in de gaten moet houden, zijn het de kleinste en de (op een na) grootste spelers van de Antwerp Giants. Ismael Bako is een Belgische reus met een goeie bos haar op zijn hoofd. Hij springt goed en trakteert het publiek bij momenten op dunks en alley-oops, een plezier om naar te kijken."

   

  "De passes komen dan weer van Paris Lee, de Amerikaan met de dreadlocks. Hij stuurt vooral het team, maar hij kan ook spectaculair scoren."

   

  VIDEO: Een snoeiharde dunk van Ismael Bako:

  "Competitiematchen tijdens Final 4? Onbegrijpelijk"

  Dat de Belgische competitie niet even halt houdt tijdens de Final 4 dit weekend vindt Kris Meertens net geen schande. "Vanavond tijdens de halve finale van de Antwerp Giants staan er zelfs 3 Belgische matchen op het programma. Waarom? Ik begrijp het niet", zucht hij.

   

  "Ik hoor beleidsmensen graag vertellen over "een grote stap voor het Belgische basketbal", maar naar mijn gevoel straffen ze de Giants. Vanaf volgende week moeten ze 6 wedstrijden op 10 dagen spelen. Daar kan ik niet bij, dat vind ik erg kortzichtig."

  Waarom staan er vanavond ook 3 Belgische competitiematchen op het programma?

  Kris Meertens

  Final 4 live bij Sporza

  De wedstrijden van de Final 4 zijn dit weekend allemaal live te volgen: op televisie, op Radio 1, in onze app en op sporza.be.