• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Nog meer dan voor deze wedstrijd is Ajax nu favoriet om naar de finale te gaan"

  Ajax viert de overwinning met zijn aanhang in het stadion van Tottenham.

  Ajax viert de overwinning met zijn aanhang in het stadion van Tottenham.

  Ajax heeft het nog maar eens geflikt en steekt na de 0-1-zege gisterenavond op het veld van Tottenham duidelijk zijn hand uit naar de finale van de Champions League. "Ze zouden die finale ook verdienen", vindt analist Gert Verheyen, "maar het voetbal heeft ons al dikwijls geleerd dat je geen snelle conclusies mag trekken."

  "Ik denk niet dat de Spurs beter kunnen voetballen dan Ajax"

  Gert Verheyen zag dinsdagavond hoe Ajax ook Tottenham een lesje leerde. "Het heeft nog maar eens bewezen dat het in de Champions League beter kan voetballen dan zijn tegenstander, dat ze dat voor de zoveelste keer op verplaatsing kunnen en dat ze het ook kunnen koppelen aan een resultaat", oordeelt de analist van Proximus Sports.

   

  "Het is niet gedurende 90 minuten geweest, maar de eerste 25 minuten waren echt voor Ajax met veel beter voetbal. Tottenham heeft het evenwicht dan wel hersteld op het einde van de eerste helft en heeft het in de tweede helft echt wel geprobeerd, op een andere manier."

   

  "Ze hebben geprobeerd om de aard van de wedstrijd te veranderen door agressiever te spelen, door meer op duelkracht te spelen, door al eens sneller voor de lange bal te kiezen. Dat zal ook de les zijn om het in de terugwedstrijd meer op die manier aan te pakken dan echt te proberen beter te voetballen dan Ajax. Ik denk niet dat de Spurs daar toe in staat zijn."

  "Ajax geraakte nooit in paniek"

  Jan Vertonghen werd na een stevige botsing gewisseld voor Moussa Sissoko, die meer power in de ploeg bracht. Na die noodgedwongen vervanging kwam Tottenham beter in de wedstrijd.

   

  "Hij viel goed in en met hem hadden ze een mannetje meer op het middenveld, want Tottenham speelde dan in een andere veldbezetting. Dat was beter voor Tottenham, maar het eindresultaat is wel dat ze niet in staat geweest zijn om een echte kans af te dwingen in 90 minuten op eigen veld. Dat is toch een beetje verontrustend."

   

  "Daar is de afwezigheid van Son en Kane niet vreemd aan. Dat zijn de mensen die de goals maken en de statistieken van Tottenham bepalen. Son komt wel terug en dat kan de Spurs hoop geven, maar hij is echt nodig om dit Tottenham meer slagkracht te geven."

   

  Hoe dan ook: Ajax verdedigde ondanks de grotere druk na de pauze gewoon goed. "En ze geraakten nooit in paniek. Je kreeg nooit het gevoel dat ze onder druk stonden of dat ze onvolwassen zouden omgaan met die situatie."

   

  "Een jonge ploeg die nog nooit in deze fase van een toernooi gestaan heeft: dat is allemaal niet te zien aan dit Ajax. Ze blijven gewoon hun ding doen. Ik verwacht dat ook in de terugwedstrijd volgende week. Ze moeten gewoon voor de finale gaan en dat zouden ze ook verdienen."

  Een jonge ploeg die nog nooit in deze fase van een toernooi gestaan heeft: dat is allemaal niet te zien aan dit Ajax. Ze blijven gewoon hun ding doen. Ik verwacht dat ook in de terugwedstrijd volgende week.

  Gert Verheyen was gisteren cocommentator voor Proximus Sports

  "0-1 is niet onoverkomelijk"

  Is het dan boeken toe voor Tottenham? Gert Verheyen: "Je mag hen nooit te vroeg afschrijven en het voetbal heeft ons al geleerd dat je geen snelle conclusies mag trekken."

   

  "0-1 is niet onoverkomelijk, maar Tottenham moet wel scoren en winnen. De statistieken bewijzen ook dat Ajax gewoon altijd scoort. Dat zullen ze volgende week ook doen. En dan wordt het wel zeer moeilijk. Ik denk dat Ajax nog meer dan voor deze wedstrijd gewoon de favoriet is om door te stoten naar de finale."