• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wereldantidopingagentschap verzamelt meer dan 2.500 stalen uit Rusland

  Wat geven deze flesjes binnenkort prijs?

  Het mondiale antidopingbureau WADA heeft zijn slag thuisgehaald. Naar eigen zeggen heeft het meer dan 2.500 dopingstalen uit een Russisch laboratorium te pakken gekregen.

  Een team van het WADA heeft 2.562 stalen uit Rusland meegenomen. Die stalen zijn nog een keer onderverdeeld in A- en B-stalen. In totaal beschikt het WADA nu dus over 4.524 flesjes.

   

  Die stalen zullen nu onderzocht worden in een laboratorium buiten Rusland en getoetst worden aan data die het WADA begin dit jaar had gekregen in Moskou. Eens alles geanalyseerd is, wil het Wereldantidopingagentschap het bewijsmateriaal overmaken aan internationale sportfederaties en nationale antidopingagentschappen.

   

  De onderzoekscommissie liet weten "zeer tevreden te zijn met de vooruitgang in een complex dossier", aldus voorzitter Günter Younger. "Deze monsters zullen gebruikt worden om zaken tegen vermoedelijke dopinggebruikers sterker te maken en kunnen atleten vrijspreken die de dopingregels niet hebben overtreden."

   

  De voorbije jaren raakte bekend dat Rusland zijn sporters jarenlang systematisch dopeerde om medailles te verzamelen. Dat leidde tot de schorsing van het Russische antidopingagentschap. Als het WADA alle data heeft geverifieerd, is een van de laatste horden genomen om de schorsing op te heffen.