• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "KV Mechelen kent Gent uit het hoofd, maar mist intensiteit van Play-off I"

  Wie trekt morgen aan het langste eind: AA Gent of KV Mechelen?

  AA Gent trekt morgen als favoriet naar de finale van de Beker van België, maar wel met een 1 op 18 in Play-off I in het achterhoofd. Kan 1B-kampioen KV Mechelen daarvan profiteren? Radiocommentator Tom Boudeweel wikt en weegt de kansen van de bekerfinalisten.

  "Gent mist individuele klasse op hoogste niveau"

  De 1 op 18 van AA Gent in Play-off I is dramatisch. Is het seizoen dan geslaagd met winst in de bekerfinale? Op basis van het Europese ticket wel. Gent zou dan naar de groepsfase van de Europa League mogen, wat misschien wel  beter is dan de oorspronkelijke doelstelling. Het is het derde mooiste cadeau in Europa.

   

  Maar als je verder kijkt, dan vind ik dat je meer mag verwachten van Gent: op bepaalde momenten was het voetbal heel slecht. Na de coachwissel kwam er een beter gevoel onder Jess Thorup, die Gent in de beginweken positief liet voetballen. 

   

  Een 12 op 12 bracht Gent uiteindelijk met de hakken over de sloot in Play-off I. Dat is de top 6, terwijl Gent toch pretendeert bij de G5 te horen. Voor een stad als Gent, met zo'n stadion, vind ik meedoen in Play-off I toch het minimum.

   

  Maar Gent heeft zijn momentum niet genomen in de eerste matchen in Play-off I. Het is minder gretig en voetballend gaat het niet goed. Ze kunnen inderdaad geen goals maken, maar ze creëren ook weinig kansen. Gent mist de individuele klasse om het verschil te maken op het hoogste niveau, zoals Trossard de wedstrijd voor Genk besliste in de Ghelamco Arena. Tegen Antwerp werd gehandbald, maar er kwam niets uit voort.

  Gent bleef tegen Genk achter met 1 op 18.

  "KV Mechelen kan uniek seizoen bewerkstelligen"

  We kunnen elkaar dooddoen met een cliché: "De bekerfinale is maar één match, alles kan". Maar dat geldt ook voor KV Mechelen. De Mechelaars hebben 6 weken geen officiële wedstrijd gespeeld en dat kan hen parten spelen. Langs de andere kant is KV Mechelen volledig fris. Ze weten dat ze een fantastisch seizoen in 90 minuten kunnen omtoveren in een uniek seizoen met de dubbel.

   

  KV Mechelen is de underdog, maar het zal volledig klaar zijn. Zes weken is meestal de magische periode voor een coach om een team klaar te stomen. Dat is in de voorbereiding zo en Wouter Vrancken heeft nu ook zes weken gehad. Hij heeft alle matchen van Gent gezien en de ploeg volledig ontleed en geanalyseerd. Mechelen zal AA Gent uit het hoofd kennen.

   

  Maar de scherpte en de snedigheid van duels in Play-off I, heeft KV Mechelen niet. Dat is de voorbije jaren ook altijd gebleken in de wedstrijd tussen de 4e of 5e uit PO I en de winnaar van PO II. Zulte Waregem was vorig jaar geen partij voor Genk, terwijl het in Play-off II alles plat had gespeeld. Mechelen zal die intensiteit missen.

  KV Mechelen dwong een ticket naar 1A af.

  "Ik verwacht weinig durf van beide teams"

  Ik denk dat de bekerfinale lang gesloten zal blijven. De teams zullen van in het begin geen risico's willen nemen. Het wordt zoeken. Tenzij er toevallig een bal binnen gaat, zal er lang 0-0 op het scorebord staan.

   

  Ik verwacht weinig durf van beide teams. Bij KV Mechelen omdat het niet hoeft: ze kunnen krachten sparen en alles op de organisatie zetten. Bij Gent omdat het vertrouwen van de beginweken, toen ze hoge druk zetten, ontbreekt. Ik ben benieuwd wat het zal geven.

  Tom Boudeweel