• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  RETRO: De bekertriomfen (en -ontgoochelingen) van KV Mechelen en AA Gent

  KV Mechelen won zijn voorlopig enige Beker van België in 1987.

  Voor AA Gent staat de 5e, voor KV Mechelen de 6e bekerfinale uit de clubgeschiedenis op het programma. We snuisterden eens in de archieven en doken de drie bekeroverwinningen van Gent en het bekersprookje van Mechelen in 1987 op. Geniet nog eens van de beelden.

  1964: Hattrick-held Eric Lambert (met een kater)

  De Beker van België van 1964 lijkt na een uur voetballen (0-2) in de prijzenkast van Diest te belanden, tot Eric Lambert zijn duivels ontbindt. Nota bene na een stevig avondje uit kroont de pijlsnelle spits zich tot de Gentse held. Met twee goals sleept Lambert verlengingen uit de brand, met een assist en zijn derde goal (4-2) bezorgt hij AA Gent zijn eerste grote prijs uit de clubgeschiedenis.

  1984: Schapendonk verlost Gent tegen Standard

  Precies twintig jaar na het eerste bekersucces kan AA Gent een matig seizoen opfleuren met een tweede Beker van België. Tegenstander Standard moet het in de finale rooien met een B-elftal, aangezien de meeste basisspelers geschorst zijn na een onderzoek naar matchfixing. Toch blijft de brilscore lang op het scorebord staan: pas in de eerste verlenging kan invaller Cees Schapendonk Gent verlossen, verdediger Michel de Wolf zorgt voor de 2-0-eindstand.

  1987: KV Mechelen begint aan wonderjaren

  Was het nu 1987 of 2019? De oudere Mechelen-fans zullen twee keer met de ogen knipperen op de Heizel, want KV Mechelen vat de bekerfinale tegen Gent aan met retroshirts. Een knipoog naar het voorlopig enige bekersucces in 1987. Toen gaf Piet den Boer tegen Club Luik het startschot van de grootste succesperiode uit de clubgeschiedenis: bekerwinst, Europacup II (1988), Europese Supercup (1988) en de landstitel (1989).

  2010: Gent laat Cercle geen kans

  Na een droogte van 26 jaar wordt het stof uit de Gentse prijzenkast geveegd, want er moet plaats worden gemaakt voor een derde Beker van België. Cercle Brugge kan geen vuist maken in de finale, Coulibaly, Leye en Grondin maken er een 3-0-feestje van.

  2008: Gent geeft twee keer voorsprong weg

  AA Gent had eigenlijk gehoopt om zijn derde bekersprookje al in 2008 te schrijven. In een knotsgekke finale komt het twee keer op voorsprong tegen Anderlecht, maar het wordt genekt door twee ex-spelers. Mbark Boussoufa en Guillaume Gillet nemen na de 3-2 de beker mee naar het Constant Vanden Stockstadion.

  2009: Rode kaart nekt kansen KV Mechelen

  Vier keer stond KV Mechelen in de bekerfinale, slechts één keer mocht het ook de trofee in de lucht steken. Ook in 2009 ging het mis tegen Genk: Mellemans moest al na 25 minuten afdruipen met een (lichte) rode kaart. Ondanks een opflakkering in de tweede helft, verloor Mechelen na twee doelpunten van Marvin Ogunjimi (2-0).