• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bekerheld Piet den Boer: "Ik geef KV Mechelen 49% kans"

  Piet den Boer, Lei Clijsters en Aad de Mos

  Piet den Boer (l) maakte eind jaren 80 de hoogdagen van KVM mee: zijn goal leverde de enige beker op.

  Vanmiddag kijken KV Mechelen en AA Gent elkaar in de ogen in de strijd om de beker. Piet den Boer (KV Mechelen) en Kenny Thompson (AA Gent) blikken voor ons terug op hun triomf in de Belgische cupfinale.

  Den Boer: "Een hele mooie beloning"

  KV Mechelen heeft veel van zijn successen te danken aan clublegende Piet den Boer. De Nederlander scoorde in 1987 in de bekerfinale tegen Club Luik het enige doelpunt en schonk daarmee Mechelen zijn enige beker tot nu toe.

   

  "Het was een leuk parcours dat we toen aflegden. We speelden een erg goed seizoen,
  maar die beker was toch wel de kers op de taart", herinnert de voormalige aanvaller zich. "We hadden gewoon een heel sterk team toen, daar zijn we tot vandaag dankbaar voor.”

   

  Voor Mechelen was het in ’87 de eerste bekerfinale in 20 jaar. Van de 
  succesploeg werd destijds dan ook heel wat verwacht. Al werd er door Den Boer
  en zijn toenmalige ploeggenoten niet speciaal toegeleefd naar die finale.

   

  "Met coach Aad de Mos had je altijd dezelfde voorbereiding. Het leek een soort
  computerprogramma. We gingen op afzondering in Scheldeboorden, we trainden,
  kaartten, lazen en sliepen. Op zich was het een ritme van een gewone wedstrijd. Alleen kwam het idee erbij dat we voor een finale stonden."

   

  "Zo’n beker is toch een uniek gegeven. Het is minder dan een kampioenschap, maar het kan toch een heel mooie bekroning zijn voor een seizoen. Wij werden dat jaar tweede in de competitie, dus voor ons was het een heel mooie beloning."

  Wij werden dat jaar tweede in de competitie, dus voor ons was het een heel mooie beloning.

  Piet den Boer

  "Aanvallend maakt Gent niet echt indruk"

  “Het is goed voor het bekertoernooi dat ploegen als KV Mechelen en AA Gent in de finale zitten, twee clubs met een mooie en grote supportersschare", gaat de Nederlandse ex-spits voort.

   

  "Theoretisch gezien en ook financieel is Gent natuurlijk de betere ploeg. Alleen scoren ze verschrikkelijk moeilijk. Ik heb ze tegen Anderlecht aan het werk gezien en aanvallend gezien maakten ze niet echt indruk op mij. Mechelen is dan weer de betere ploeg qua team, qua inzet en sfeer. Ik geef Mechelen 49% kans."

   

  Uiteraard is Den Boer straks van de partij. "Ik ga eerst een hapje eten in Brussel en daarna de wedstrijd rustig bekijken in het Koning Boudewijnstadion."

  Thompson: "Alles kriebelt in je lijf"

  Kenny Thompson was er 9 jaar geleden bij toen AA Gent de Beker van België won. Onder leiding van Michel Preud'homme won het team toen met 3-0 van Cercle Brugge.

   

  "Dat zijn momenten die je nooit vergeet in een voetbalcarrière", vertelt de voormalige verdediger. "De beleving was echt enorm. Ik herinner me nog dat we de week ervoor een
  belangrijke overwinning hadden gepakt in de competitie. Dat was al een goed
  begin van die belangrijke week."

   

  "Tijdens de laatste week hebben we gewoon getraind zoals anders. Maar die
  laatste dagen voor de finale, dan kriebelt toch alles in je lichaam."

   

  "Dit jaar denk ik dat Gent meer dan 50 procent kans maakt", gaat Thompson voort. "Ze hebben een goede ploeg dit jaar. Het is er niet altijd uitgekomen, maar ik vind het de laatste tijd alvast standvastiger en beter. Ik schat de kwaliteit van Gent sowieso hoger in dan die van Mechelen, al zijn ze natuurlijk niet te onderschatten."

  Kenny Thompson

  Mei 2010: Kenny Thompson met de Beker van België.

  "Ik coach en run een voetbalschool"

  Kenny Thompson zal straks niet in het Koning Boudewijnstadion zijn. "Ik moet werken en zal de match op mijn telefoon volgen", legt hij uit. "Sinds ik gestopt ben als prof, run ik een voetbalschool in Nijlen. En ik coach KFC Nijlen in 3e amateur."

  Volg de bekerfinale live op Sporza:

  • Kijk vanaf 13.30u naar Eén
  • Luister vanaf 13u naar Sporza op Radio 1 
  • Of kijk en volg de wedstrijd live in onze apps en op sporza.be