• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Het rampseizoen van PSG: "Na falen tegen United is PSG de pedalen verloren"

  Neen, dit was niet het seizoen van PSG. De Franse titel was slechts een doekje voor het bloeden na de uitschakeling in de 8e finales van de Champions League. Ook in de Franse bekers werd het noppes. Wat nu? "PSG heeft bazen nodig, op en naast het veld", zegt Sirik Geffray, volger van het Franse voetbal. 

  "Match tegen Rennes was weerspiegeling van seizoen PSG"

  "De match tegen Rennes was de perfecte samenvatting van het seizoen van PSG", analyseert Geffray. "Het begon heel erg goed, na 20 minuten moest het al 0-4 zijn. Maar dan komt er die owngoal van Kimpembe, geen toeval. Hij maakte ook die handsbal tegen United. Het was trouwens net zoals die dubbele confrontatie tegen United. De eerste helft - de heenmatch - was heel goed, en na die fout loopt plots alles mis. En op het einde misdraagt Neymar zich, dat ook."

   

  "Dit is het slechste seizoen van PSG sinds de komst van de Qatarezen. Het was goed begonnen en iedereen dacht dat er een nieuw elan was, maar na de uitschakeling door Manchester United in de achtste finales van de Champions League is het fout gelopen. Daar is PSG de pedalen verloren."

   

  "Dat is zo'n mentale slag geweest voor die ploeg. Het seizoen was voor de spelers toen eigenlijk al voorbij. Dat zag je daarna ook aan hun manier van spelen. Oké, PSG wint nog de titel, maar die was al ongeveer binnen in december. Ze hebben die titel ook maar halfjes gevierd, als een van de vele titels. Dat zagen de analisten op Canal+ ook."

   

  "Elk seizoen is het eigenlijk hetzelfde. Er wordt een nieuwe trainer gezocht die voor een nieuw elan moet zorgen en elke keer loopt het weer fout. Ben Arfa zei het ook na de match: "We hebben een remontada gerealiseerd, maar dat zijn ze hier al gewoon". Het gebeurt altijd opnieuw. Het meest pijnlijke voor PSG is misschien wel dat Ben Arfa en Rennes-directeur Olivier Létang, beiden weggestuurd bij PSG, net diegenen zijn die nu voor die nederlaag zorgen. Ben Arfa heeft het er wel ingewreven door de voorzitter van PSG te dwingen tot een hand. Dat was een zeer pijnlijk moment."

  "Sinds vertrek Ibrahimovic en Thiago Motta zijn er geen leiders meer"

  Zijn de vele sterspelers van PSG nog te motiveren met alleen maar die landstitel? "Neymar wil niet blijven voor enkel de titel, maar Mbappé ook niet, en Cavani, Di Maria en Verratti ook niet. Het is een groot probleem dat ze in Europa maar niet verder raken dan die kwartfinales. De ploeg is gewoon heel kwetsbaar. Als je PSG echt aanpakt, worden de spelers nerveus. Als er één ding misloopt, valt het kaartenhuisje in elkaar. Dat is de mentale kwetsbaarheid die er is ingeslopen door die matchen tegen Barcelona, Real Madrid, Manchester United, ..."

   

  "Die rode kaart voor Mbappé was bijvoorbeeld pure frustratie en een gebrek aan focus. De spelers waren ook wel aangeslagen na die bekerfinale. Het deed hen iets. Het is toch een beetje een trauma. Ze komen voor en geven het toch weer weg. Het zit weer tegen, maar het is geen toeval meer dat het tegenzit. Dat zit ook in hun hoofd."

   

  "Er wordt gewezen naar het feit dat er geen leider is op het veld. De twee echte leiders van het Qatarese project waren Ibrahimovic en Thiago Motta. Die zijn verdwenen en nu is er geen baas meer. Thiago Silva is met moeite een leider. Daarom hebben ze Alves en Buffon gehaald. Maar Alves heeft al gezegd dat ze niet naar hem luisteren en Buffon is in die groep meer een toffe oom."

   

  "Misschien moeten ze die kern volledig opkuisen en moeten er sterren sneuvelen. Mbappé en Neymar zouden niet transfereerbaar zijn, maar wat met Di Maria, Silva, ...? Thomas Meunier zal zeker mogen vertrekken. Maar de vraag blijft, is er geld? Ja dat is er, maar het mag niet uitgegeven worden door de Financial Fair Play."

  "Ook naast het veld is er een grondige schoonmaak nodig"

  "Wat al weken aan het borrelen is, komt nu helemaal naar buiten: Wat gaat er bij PSG gebeuren? Het contract van trainer Thomas Tuchel is verlengd, maar hij levert een gigantische strijd met sportief directeur Antero Henrique. Dat raakt maar niet opgelost en voorzitter Al-Khelaifi komt er bizar genoeg niet tussen. Henrique is zijn man en Tuchel was meer een keuze vanuit Qatar. Wie zal er ontslagen worden?"

   

  "Dit is geen successeizoen voor Tuchel, maar na de 0-2 in United was iedereen lyrisch. Een match later was hij de slechtste trainer van het land. Hij zou de connectie kwijt zijn met de kleedkamer. De jongeren luisteren niet en zijn te laks op training. Er woedt ook een strijd tussen de Brazilianen en de anderen."

   

  "Maar de vraag is ook steeds meer of de voorzitter zelf wel kan blijven. Hij is te soft voor zijn sterspelers. Hij heeft niet de macht die nodig is om te regeren in die club. De trainers voelen zich ook nooit gesteund door de voorzitter want als er een probleem is, gaan de spelers achter de rug van de trainer naar Al-Khelaifi. Eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: Er is geen baas bij PSG, niet op maar ook niet naast het veld."

   

  Zal de Emir van Qatar zijn vriend de voorzitter durven buiten te zetten? Misschien wel. Er is een grondige hernieuwing, een schoonmaak nodig. Nu zijn er verschillende stijlen binnen de club. Kampioen zullen ze volgend jaar ook nog wel worden in Frankrijk, maar als er nu niets gebeurt, wanneer dan? Is dit de druppel geweest?"

   

  "Ik denk niet dat ze in Qatar spijt hebben van hun investering. Daar tellen ze heus geen euro's. Het prestige is wel heel belangrijk. PSG wil een Europese topclub zijn, maar is dat nu nog niet." 

  Voorzitter Nasser Al-Khelaifi