• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Blinkende Tongaan heeft nieuwe olympische droom: "Kajakgoud in Tokio"

  Pita

  Pita Taufotofua werd dankzij zijn met kokosolie ingesmeerde gespierde borstkas een internetsensatie.

  Pita Taufatofua was zowel op de Zomerspelen in Rio als de Winterspelen in Pyeongchang een opgemerkte deelnemer, vooral dankzij de blinkende bast die hij al vlaggenzwaaiend tentoonspreidde. Pita wil nu voor de 3e Spelen op een rij aan een andere sport deelnemen. Mét ambitie deze keer.

  In Rio plaatste Pita zich in het taekwondo en in Pyeongchang stond hij op de langlauflatten, maar voor Tokio heeft hij een nieuwe droom: hij wil zich plaatsen in de kajaksprint en zo als eerste atleet ooit aan 3 verschillende sporten op een rij deelnemen.

   

  "Mijn Polynesische voorvaderen hebben duizenden jaren met de kano gevaren", verklaart Pita zijn keuze voor zijn nieuwe sport. "Taekwondo was lastig, langlaufen nog lastiger, maar dit wordt mijn grootste uitdaging van de drie. De vorige 2 keer was het gewoon mijn doel om olympiër te zijn, nu ga ik voor een medaille. Een gouden medaille!"

   

  Pita bereidt zich alvast intensief voor op zijn nieuwe missie, met vaak onorthodoxe trainingsmethodes. In zijn eigen land én ver daarbuiten is hij uitgegroeid tot een beroemdheid. Toen de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan vorig jaar Tonga bezochten, werden ze ontvangen door Pita. "Ik had nooit gedacht dat mijn optredens zoveel zouden losweken. Ik wou gewoon de cultuur van mijn land uitdragen."