• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Belgische Leeuw: Carcela, Fellaini, Openda en Lamara vallen in de prijzen

  Mehdi Carcela won ook al in 2015 en 2018.

  In Anderlecht zijn maandagavond de trofeeën op het Gala van de Belgische Leeuw uitgedeeld, de awardshow waarbij de voetballers en trainers met Maghrebijnse roots in de bloemetjes worden gezet. Standard-speler Mehdi Carcela ging net als vorig jaar met de hoofdprijs aan de haal.

  Mehdi Carcela (Standard) volgde zichzelf dus op als winnaar van de Belgische Leeuw. De Belgische Marokkaan bleef in de tiende editie van de trofee voor de beste voetballer van Maghrebijnse afkomst in de Jupiler Pro League Tunesiërs Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem) en Dylan Bronn (AA Gent) voor. 

   

  Marouane Fellaini werd op het gala opnieuw verkozen tot beste Belg met Maghrebijnse roots in het buitenland. De voormalige Rode Duivel, die in het tussenseizoen de overstap maakte van Manchester United naar het Chinese Shandong Luneng, won de trofee al voor het vierde jaar op rij. Hij haalde het voor Nacer Chadli (Monaco) en Sofian Kiyine (Chievo).

   

  Lois Openda, zoon van een Congolese vader en een Frans-Marokkaanse moeder, werd Belofte van het Jaar. De Club Brugge-spits kreeg meer stemmen dan Bilal Chibani (Moeskroen) en Amine Benchaib (Lokeren).

   

  Ook voor Hamide Lamara (hoofdcoach van Standard Fémina en Trainer van het Jaar), Sakina Ouzraoui (Anderlecht, beste vrouwelijke speelster) en Brahim El Jomail (Lart Brussel, Futsaller van het Jaar) werd het een feestelijke avond.

  Carcela: "Standard zal altijd mijn club blijven"

  Carcela was trots dat hij voor de 3e keer de Belgische Leeuw won, hij was ook al in 2015 de primus. "Ik behoor tot de Marokkaanse gemeenschap en die betekent alles voor mij. Dit is een hele eer."

   

  Het gerucht gaat dat Carcela na een toch wel minder seizoen uit Luik zou mogen vertrekken. Zelf hoopt hij daar evenwel niet op: "Standard is mijn club en zal dat altijd blijven", stelt de geboren en getogen Luikenaar. "Als Barcelona belt, zal ik wel even nadenken", grapte hij. "Maar voorts wil ik niet vertrekken."

   

  "Ik kan begrijpen dat de supporters dit seizoen meer van mij verwacht hadden. De fans liggen me nauw aan het hart, voor hen voetbal ik. Ik doe wat ik kan, maar momenteel lukt het niet echt."

   

  Vorig jaar blonk hij samen met Edmilson uit in de play-offs, dit jaar was hij nog niet goed voor een goal of assist.