Vandenbempt: "Anderlecht heeft zijn DNA gisteren vreselijk verloochend"

  Peter Vandenbempt analyseert de 6e speeldag van Play-off I.

  Door de zege van Club tegen Anderlecht is de titelstrijd nog altijd niet beslist. "Maar het kwaliteitsverschil tussen Club en Genk is groot", zegt analist Peter Vandenbempt. "Hoop is er nog in Brugge, maar geloof is iets anders."

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Club hoopt enkel nog op titel op basis van cliché "mathematisch kan het nog"
  • Genk maakte indruk tegen Gent, zonder zijn beste zelf te zijn
  • Erg voor Anderlecht dat het moet vrede nemen met inzet en niet met manier van spelen
  • Gent begint niet in beste omstandigheden aan bekerfinale

  "In Club hopen ze nog op titel, maar erin geloven is nog iets anders"

  Hopen doen ze nog wel in Brugge. Maar stilaan lijkt het er een beetje op dat de spelers en trainer beseffen dat het tegen beter weten in is.

   

  Er is nog hoop op basis van het cliché "In voetbal kan alles zolang het mathematisch mogelijk is." Een beetje zoals de Rode Duivels jarenlang door de kwalificatiecampagnes van WK’s en EK’s gestrompeld hebben. Maar er echt nog in geloven is natuurlijk nog wat anders.

   

  Los van het feit dat Club 6 punten achterstand telt en er nog 12 punten te verdienen zijn, is er ook gewoon het verschil in kwaliteit op het veld dat er gebracht wordt.

   

  Club was gisteren voor alle duidelijkheid veel beter dan Anderlecht. Het heeft ook verdiend gewonnen. Maar het voetbal was toch in niks meer te vergelijken met de eerste drie wedstrijden in Play-off I, toen Club Brugge voor mij de titelkandidaat was.

   

  Er is minder tempo bij Club, minder overrompelend voetbal, minder beweging, te veel technische fouten en de flanken zijn stroever. Het is werken geblazen. En tegen de zwakste ploeg in Play-off I volstaat dat nog wel. Tegen betere ploegen zou dat niet het geval kunnen zijn. En nog verontrustender: in Genk is het een heel ander verhaal.

  "Genk is in het hoofd van Brugge gekropen"

  Genk heeft grote indruk gemaakt tegen Gent, zonder nochtans zijn beste zelf te zijn. Genk had het moeilijk voor de rust tegen een degelijk Gent. Er zaten te veel fouten in het spel van Genk en ze creëerden geen echte kansen.

   

  Maar ook dan nog straalt Genk métier, rust en zelfvertrouwen uit. En dat voor een jong elftal.

   

  Er zijn altijd spelers die het voortouw nemen. Zoals Berge, die wel heel snel zijn niveau heeft opgepikt na een lange afwezigheid. En Trossard, die helemaal ontploft is.
  En ook Malinovski en Samatta, die heel belangrijk zijn voorin.

   

  En ook belangrijk: bij Genk heeft iedereen oog voor het collectief. Het is een solidair elftal. Noem het een soort eerbetoon aan de kompels van vroeger in de Limburgse  mijnen. Daar was toen solidariteit en kameraadschap ook het hoogste goed. 

   

  Genk is in het hoofd van Brugge gekropen. Dat merkte je gisteren in Brugge en Ivan Leko gaf dat ook toe. Terwijl Club bij aanvang van Play-off I had gehoopt om zelf in het hoofd van Genk te kruipen. En dat deed Club ook in die eerste drie wedstrijden totdat Genk Club Brugge klopte. Het momentum kwam toen weer in Limburg te liggen. En tenzij Antwerp vrijdag in Genk nog wat truken uithaalt, zal dat niet meer veranderen.

  "Belhocine liet Anderlecht spelen als een bange kleine ploeg"

  We moeten het proces van de trainer niet maken. Belhocine had dit seizoen al eens overgenomen en is eigenlijk de vierde trainer die er iets van probeert te maken bij Anderlecht. En dat is heel moeilijk.

   

  Maar ik vind wel dat Belhocine Anderlecht heeft laten voetballen in Brugge als een bange kleine ploeg. Belhocine koos op de flanken met Najar en Saelemaekers wel voor offensieve spelers. Maar Anderlecht speelde met vijf achterin, Kayembe werd bij de verdediging gezet in plaats van Amuzu. Dan begin je toch om niet te verliezen en indien toch met niet te veel goals tegen.

   

  Aan inzet was er geen gebrek. Zoals Saelemaekers het zelf zei hebben de Anderlecht-spelers zich gesmeten in de duels en gelopen voor hun leven. Maar het is eigenlijk erg en tekenend voor het diepe sportieve verval van Anderlecht dat ze daar al min of meer tevreden moeten mee zijn.

   

  Het gaat dit seizoen al bijna de hele tijd over het DNA van Anderlecht. Met die manier van spelen werd dat DNA gisteren vreselijk verloochend. En wat nog veel erger is: niemand kijkt daar eigenlijk nog vanop.

   

  Belhocine begon op de persconferentie ook nog te klagen over de arbitrage, want het was handspel en Anderlecht had volgens hem een penalty moeten krijgen. Ten eerste kent Belhocine dan alle regels niet en ten tweede denk ik dat Brugge dan wat meer recht had om te klagen door het afkeuren van de eerste goal voor buitenspel, dat toch nauwelijks waarneembaar was.

   

  Michael Verschueren en co zeggen dat dat met een drietal goede transfers rechtgetrokken kan worden bij Anderlecht. Maar dat weet ik nog zo niet. Gelukkig voor Anderlecht zijn er in deze kruisweg van Play-off I geen 14 maar 10 staties. Ik zou zeggen: “Allez, mannen, nog even.” 

  "Gent is woensdag in bekerfinale favoriet met vraagtekens"

  Gent begint niet in de beste omstandigheden aan de bekerfinale. Als je al lang niet meer hebt kunnen winnen, dan moet je dat woensdag toch doen.

   

  Ik weet niet of Gent in die match tegen Genk veel vertrouwen heeft getankt. Er waren goede en slechte dingen over te vertellen.

   

  De rentree van Vadis was zeer veelbelovend, hij zal het woensdag toch moeten doen voor Gent in het Koning Boudewijnstadion. Ik zag een goede Verstraete. Souquet zorgde voor veel diepgang op de rechterflank. De organisatie was prima, zeker in de eerste helft. Kaminski is een doelman die er staat. Dat was allemaal prima voor de rust.

   

  Het klasseverschil daarna was heel erg groot tegen weliswaar de beste ploeg van het
  land. En dat is KV Mechelen toch niet woensdag.

   

  Maar bij Gent zijn er wel veel vraagtekens in het offensieve compartiment. Iedereen heeft het al aangehaald: die Sørloth, die we zo hebben bewierookt, is uitgeblust. Jaremtsjoek is geschorst. Kvilitaia begint eigenlijk maar pas. Zal Tsjakvetadze fit zijn? Dompé heeft zijn korte piek blijkbaar al gehad en is ook niet helemaal fit. David scoort niet. 3 goals in 6 wedstrijden in Play-off I is een beetje weinig.

   

  Ook dat zeer goede gedurfde frivole voetbal van Gent met Thorup in de eindsprint naar en het begin van Play-off I is verdwenen. Gent is woensdag wel nog altijd favoriet, maar dan wel een favoriet met vraagtekens.

  Peter Vandenbempt