• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wellens trekt kledij uit "op fout moment", Teuns "blij met 1e top 10"

  " "

  Tim Wellens anticipeert met een aanval op de Roche-aux-Faucons.

  Tim Wellens en Dylan Teuns hebben zich getoond op de Roche-aux-Faucons. De 1e met een aanval, de 2e met een tegenaanval op Jakob Fuglsang, de latere winnaar. Teuns was finaal blij met zijn 9e plaats, Wellens eindigde 11e. Bjorg Lambrecht werd als beste Belg verwacht, maar hij was verkouden.

  Teuns: "Eerste keer top 10 in 1 van mijn droomkoersen"

  "Ik ben supercontent met mijn eerste top 10 in een van mijn droomkoersen. Ik zat daar met Vincenzo Nibali en ik heb voor hem geprobeerd om een mooie ereplaats uit de brand te slepen. De 9e plaats was het maximum, want ik zat helemaal kapot in de sprint."

   

  "Toen die 20 man wegreed op de Côte de la Haute-Levée, was ik een beetje aan het slapen. Ik wist niet goed wat te doen, maar uiteindelijk wordt die vlucht rechtgezet. Ik had het gevoel dat ik heel goeie benen had."

   

  "Op La Roche-aux-Faucons kom ik net iets tekort om met de beste 3 mee te gaan. Maar daarachter zat ik wel bij de beteren van de 2e lijn. Dit is een mooie opsteker voor mijn klassiek voorjaar. Ik ga hier zeker terugkeren om nog beter te doen." Waarop een bibberende Teuns snel ging douchen...

  Wellens: "Ik trek kledij uit op moment dat Quick-Step waaiers trekt"

  Wellens gooide een bommetje op de Côte de Forges en ging solo in de openingsmeters van La Roche-aux-Faucons, maar een elitegroepje met Fugslang, Alaphilippe en Woods overvleugelde hem. "Ik kon net niet mee met de 1e groep. Dat is jammer. Een paar seconden meer aan de voet was leuk geweest."

   

  De Lotto-Soudal-renner had de benen niet meer om mee te zijn. Hij verloor heel wat krachten, toen hij op 100 kilometer van de streep in de 2e pelotongroep verzeild raakte. "Dat was een vervelend moment. Ik stopte om mijn kledij uit te trekken om aan de finale te beginnen, toen Quick-Step waaiers begon te trekken. Daardoor verspeelde ik heel wat krachten. Ik stop daar elk jaar om mijn kleren uit te trekken, maar was niet de enige die verrast was."

   

  "In de eerste 150 km hebben we meer kledij aan omdat we dan rustiger rijder en ons wapenen tegen de koude. Daarna gaat er wat kledij uit voor de finale."

   

  "Ik wist dat ik moeilijk mee zou kunnen met een Alaphilippe of Fuglsang, dus hadden we met de ploeg afgesproken om een beetje voorsprong te nemen. Dat was goed van mij, maar ik denk dat ik een halve minuut had nodig gehad om met de eersten mee te zijn. Dan zou het een open koers geworden zijn en had iedereen kunnen winnen."

   

  Wellens is een fan van de nieuwe finale, niet meer met de helling in Ans, maar in het centrum in Luik. "Ik vind deze finale veel leuker. Omdat de aankomst beneden is, kunnen veel meer renners winnen."

   

  Zijn 11e plaats vandaag is zijn beste resultaat in Luik. "Maar ik hoop dat ik de komende jaren hier beter kan doen. Als ik die stomme fout niet maak, had er misschien voor mij wat meer in gezeten. Als ploeg mogen we evenwel tevreden zijn."

  Lambrecht (27e): "Heb wat last van een verkoudheid"

  Na zijn mooie ereplaatsen in de Brabantse Pijl, de Amstel en de Waalse Pijl werd heel wat verwacht van Bjorg Lambrecht. Maar de youngster van Lotto-Soudal finishte pas als 27e op ruim 2 minuten van Fuglsang. "Ik heb een beetje last van een verkoudheid", legde Lambrecht uit.

   

  "Deze ochtend zat ik al een beetje met een verkoudheid en de eerste 100 kilometer heb ik echt afgezien. Dan kwam ik er wel wat door, maar het was echt een lastige koers. Ik was niet zo fris meer, ik kon wel mijn wattages rijden, maar het explosieve was er een beetje af. Ik denk dat iedereen op het eind wel à bloc zat."

   

  "Op de Col du Rosier glipte ik mee met dat groepje omdat dat er een goede kopgroep uitzag. Dat was vooraf niet gepland, maar op die manier zat Tim in een zetel. Daar hebben we een beetje de pech dat Deceuninck-Quick-Step nog zo sterk was in de achtervolging. Onze voorsprong was klein, anders beginnen we misschien met meer bonus op La Redoute."

   

  "Mijn benen liepen ook leeg op het eind. Ik ben heel tevreden over de voorbije drie weken. Het begon al goed in het Baskenland, daarna in de Brabantse Pijl, de Amstel en de Waalse Pijl. Dit is ook een verrassing voor mij, zeker mijn resultaten. Ik wou ook graag de finale rijden en maken en dat heb ik ook gedaan. Alles is geslaagd. Dit geeft veel hoop voor de toekomst en nu weet ik ook waar ik de komende jaren aan kan werken."

  Gilbert finisht op 9 minuten: "Lastig door het koude weer"

  Philippe Gilbert eindigde als 58e in "zijn"' Luik op ruim 9 minuten. Hij speelde geen rol van betekenis in de finale. "Het was heel lastig door het weer", zei de winnaar van 2011. "Het was echt een zware koers, het weer heeft een grote rol gespeeld. Het was moeilijk om te vechten tegen de koude. Na zo'n 100 kilometer werd het beter, maar soms doet dat dan nog meer pijn aan de spieren. Dat was bij mij toch zo."

   

  "Fuglsang was de sterkste. Hij is de verdiende winnaar", vond ook Gilbert, die vaststelde dat La Redoute toch niet het verhoopte spektakel gaf. "Veel renners waren echt wel wat onderkoeld. Dat zag je in de koers, de benen draaiden minder snel en dat verklaart één en ander."

   

  "Mijn doelen waren de Ronde en Roubaix. Ik wist dat het hier moeilijk zou zijn om een resultaat te rijden. Ik heb hier niet specifiek naartoe gewerkt. Ik probeerde wel, maar meer zat er niet in. Ik klampte aan op La Redoute, meer op karakter dan dankzij mijn fysiek."

   

  "Ik houd van deze koers, met dit publiek dat me zo hard steunt. Dan doe je gewoon je best. Na La Redoute heb ik nog wat op kop gereden voor Julian om hem te steunen, meer zat er niet in voor mij."