• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Zelden gezien: Leeds laat Aston Villa scoren na controversiële goal

  Het Leeds van coach Marcelo Bielsa heeft zich van zijn sportiefste kant laten zien in de Engelse tweede klasse. De Argentijn gebood zijn team om Aston Villa te laten scoren na een controversieel doelpunt van zijn eigen ploeg. Dit deed ons ook denken aan een goal van Jan Vertonghen uit 2005.

  Leeds-Aston Villa was een wedstrijd op het scherp van de snee, want de thuisploeg had een overwinning nodig om nog kans te maken op de rechtstreekse promotie naar de Premier League.

   

  De poppen gingen aan het dansen toen Leeds-speler Klich 20 minuten voor tijd de 1-0 tegen het net schoof. Aston Villa was furieus, want de bezoekers waren gestopt met voetballen omdat Villa-speler Kodjia was blijven liggen na een duel. In de commotie na het doelpunt kreeg El Ghazi van Aston Villa zelfs een rode kaart.

   

  Eenmaal de gemoederen ietwat bedaard waren, toonde Leeds-coach Marcelo Bielsa zich bijzonder sportief. De Argentijn maande zijn spelers aan om Aston Villa te laten scoren. Die boodschap werd door verdediger Pontus Jansson niet helemaal goed begrepen, maar Adomah maakte er toch 1-1 van.

   

  Na de gelijkmaker van Aston Villa werd er niet meer gescoord, waardoor Leeds nu moet hopen op de play-offs om alsnog de promotie te pakken. Door het gelijkspel is Sheffield United wel zeker van een ticket voor de Premier League.

  Bekijk de opmerkelijke beelden:

  Zoals met Jan Vertonghen met Jong Ajax tegen Cambuur in 2005

  De beslissing van Bielsa om de tegenstander ongehinderd te laten scoren, doet ons denken aan een bekermatch in Nederland op 20 september 2005. Jan Vertonghen wou voor Jong Ajax de bal toen als sportief gebaar teruggeven aan Cambuur, maar schoot de bal van ver pardoes in het doel van de tegenstander. Het was een wereldgoal, maar dus onbedoeld. Cambuur viel over Vertonghen heen, maar Jong Ajax excuseerde zich en liet Cambuur tegenscoren.