• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Stefan Everts over zijn teenamputatie: "Ik vind het echt vies, sorry"

  Everts kreeg malaria na een motorcrossrace in Congo.

  Stefan Everts (46) werd eind vorig jaar getroffen door malaria. De Belgische  motorcrosslegende zweefde een tijd tussen leven en dood, maar kwam er weer bovenop. Imke Courtois zocht hem voor Sportweekend op na enkele maanden van revalidatie.

  Ex-Red Flame Imke Courtois kreeg eind vorig jaar een motorcrossinitiatie van Stefan Everts. Amper 2 dagen later werd de 10-voudige wereldkampioen ernstig ziek. De dokters kregen zijn zware koortsaanvallen niet onder controle. 

   

  En dus moest Everts naar Gasthuisberg in Leuven. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat hij malaria had opgelopen na een motorcrossrace voor het goede doel in Congo. Everts werd in een kunstmatig coma gebracht en zweefde tussen leven en dood.

   

  Op dit moment is Everts nog altijd aan het revalideren en dat proces lijkt nog even te zullen duren. Zo werden recentelijk nog zes tenen geamputeerd. Om hem een hart onder de riem te steken bracht Imke Courtois vorige week een bezoekje aan de oud-wereldkampioen. Sportweekend was erbij.

  "Ik heb nu minder tenen dan titels"

  "We zijn net terug uit Duitsland. Ik ben er met mijn zoon gaan trainen, maar we moesten terugkeren omdat we problemen hadden met de motor",  zo ontvangt een optimistische Stefan Everts de oud-voetbalster.

   

  Zoon Liam moet bekennen dat hij Imke Courtois niet echt kent: "Ik volg geen voetbal, sorry", lacht hij ietwat schuchter. "Dat is niet erg", reageert Imke. "Ik volgde de motorcross ook niet tot jouw vader me de eerste keer op zo'n ding heeft gezet."

   

  "Ondertussen is er veel gebeurd", zegt Stefan. "Ik heb nu minder tenen dan titels."

  "Alsof ze met een slijpschijf over mijn tenen zijn geweest"

  Stefan Everts: "Toen wij onze motorcrossinitiatie hadden eind vorig jaar voelde ik me nog prima. Twee dagen later werd ik ziek. De malaria heeft intussen ook veel sporen nagelaten."

   

  "Het ergste waaraan ik ben toegetakeld, is mijn rechtervoet. Heel veel is afgestorven. De chirurgen hebben al zes tenen geamputeerd. En deze week moet ik binnen voor de dikke teen aan mijn rechtervoet."

   

  "Het is allemaal erg. Maar het zicht is voor mij nog het ergst. Ik vind het echt vies, sorry. Het is precies of ze met de slijpschijf zijn langs geweest."

  "Wil weer rondjes draaien met Liam"

  Toch is Everts hoopvol. "De dokters willen zo min mogelijk amputeren. Daarna willen ze een huidtransplantatie toepassen."

   

  "Ik ben in Pellenberg geweest voor mijn revalidatie. Daar zag ik veel mensen met geamputeerde benen en vingers. Die kunnen ook nog veel en daar trek ik me aan op. Ik zal dan wel een zwakkere voet hebben, maar ik kan toch nog veel doen." 

   

  "Ik heb lang in het ziekenhuis gelegen. Maar pas toen ik met Liam weer naar de motorcross kon gaan, was dat voor mij een opfrissing. Als ik hersteld ben van alles, ga ik terug naar de gym en wil ik met hem weer rondjes draaien."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend: