• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Abdi snoept in Londen het 24 jaar oude Belgische marathonrecord af van Rousseau

  Bashir Abdi heeft op de marathon in Londen een bijzonder knappe prestatie neergezet. De Belg finishte als 7e in een tijd van 2 uur, 7 minuten en 3 seconden. Dat is een verbetering van het nationale record van Vincent Rousseau uit 1995.

  Het Belgische record op de marathon was al 24 jaar in handen van Vincent Rousseau. Rousseau zette in 1995 een tijd neer van 2 uur, 7 minuten en 20 seconden. Koen Naert was eerder deze maand al in de buurt gekomen van het BR, maar het is Bashir Abdi die het nu op zijn naam zet. 

   

  Abdi waagde zich nog maar aan zijn tweede marathon ooit. Hij vertrok in het koele weer in Londen razendsnel. Hij passeerde na tien kilometer in 29'49", ruim onder het schema voor het Belgische record.

   

  Halverwege klokte Abdi 1u03'20". Tussen kilometer 30 en 35 kende hij wat verval, maar het Belgische record ging er toch aan. Abdi klokte af in 2u07'03" en doet zo dus 17 seconden beter dan Rousseau.

   

  Met zijn chrono plaatst Abdi zich meteen voor de Olympische Spelen in Tokio 2020. Daarvoor was een chrono van 2u11'30" nodig. 

   

  De Belg was niet de enige die een topprestatie kon neerzetten in de straten van Londen. De winst ging naar de Keniaanse wereldrecordhouder Eliud Kipchoge in 2u02'37", de tweede chrono aller tijden. Het wereldrecord van Kipchoge staat op 2u01'39".

  "Beetje teleurgesteld dat ik niet onder 2u07' gedoken ben"

  "Het is binnen, joepie! Ik ben er heel blij mee", vertelde Abdi na zijn recordrace. "De voorbereiding was erg goed verlopen. Ergens had ik het dus misschien wel verwacht, maar ik ben zo blij dat ik het record nu echt te pakken heb."

   

  "Ik moet toegeven dat ik een beetje teleurgesteld ben dat ik niet onder de 2 uur en 7 minuten gedoken ben. De tijd op 40 kilometer was echt indrukwekkend, maar in die laatste 2 kilometer kwam ik de man met de hamer tegen. Ik kraakte. Anders was mijn tijd nog beter geweest."

   

  "Maar okay, het is nog altijd maar mijn tweede marathon. Ik heb weer heel veel opgestoken en kan die informatie gebruiken voor de volgende voorbereiding. Het viel me vandaag ook nog eens op dat het parcours hier in Londen verre van vlak is, dus ook op dat gebied zie ik nog progressiemarge."

  Fans schreeuwen Bashir Abdi naar het Belgische record: "KOMAAN BASHIR!!!"

  Reacties op het record van Bashir Abdi:

  Andere tweets over de marathon: