• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Spitsbroeders Alaphilippe en Fuglsang krijgen in Luik 3 sterren

  " "

  De sterren van onze jury.

  De Sporza-wielerjury heeft voor de laatste keer dit voorjaar haar sterren uitgedeeld. Voor Luik-Bastenaken-Luik met zijn nieuwe aankomst in het centrum van Luik zagen onze juryleden heel veel kanshebbers. Maar 2 renners steken er wel duidelijk bovenuit: Julian Alaphilippe en Fuglsang.

  3 sterren: Alaphilippe en Fuglsang

  Waar Alaphilippe rijdt, rijdt de laatste koersen ook Fuglsang. De twee zaten samen voorop in de Amstel Gold Race, waar ze door hun getreuzel in de laatste hectometers nog Mathieu van der Poel over zich zagen komen.

  In de Waalse Pijl vorige woensdag was de Fransman van Deceuninck-Quick Step 1e en de Deen van Astana 2e. Met zijn palmares en vorm dit voorjaar (Strade, Sanremo, Waalse Pijl) krijgt Alaphilippe het maximum van de punten van de jury. Hij toont zich toch iets meer killer dan Fuglsang, die van 2 juryleden niet het volle vertrouwen krijgt.

  2 sterren: Schachmann, Kwiatkowski en Lambrecht

  Voor het eerst dit voorjaar komt ook Maximilian Schachmann voor in het sterrentiental van onze jury. De Duitser trad dit voorjaar - zoals nog wel andere renners van BORA-Hansgrohe - uit de schaduw van de falende Peter Sagan. Met een zege in Catalonië en 3 ritten in het Baskenland zette de Duitse klimmer - al is hij iets zwaarder dan de echte lichtgewichten - zijn naam op de kaart. In de Amstel eindigde hij 5e.

   

  Michal Kwiatkowski won dit jaar nog niets, maar de Pool van Sky haalde vorige week wel als eerste Alaphilippe en Fuglsang terug in de Amstel en was niet zo ver achter op de Muur van Hoei.

   

  Lotto-Soudal, die andere Belgische WorldTour-ploeg rekent op zijn youngster Bjorg Lambrecht. Net 22 jaar geworden was hij de voorbije klimkoersen telkens bij de besten: 5e in de Brabantse Pijl, 6e in de Amstel Gold Race en 4e in de Waalse Pijl. Dat levert hem 2 sterren op van de Sporza-jury.

  1 ster: Van Avermaet naast wereldkampioen

  Voor Greg Van Avermaet is die grote klassieke voorjaarszege uitgebleven. Maar wie weet, grijpt de Belg in Luik zijn laatste kans. Het was lang niet zeker dat hij zou rijden, maar hij ziet kansen op de nieuwe aankomst.

   

  Michael Matthews schoot vorige zondag tekort, maar positioneerde zich in de Brabantse Pijl en de Waalse Pijl vooraan. De Australiër van Sunweb is in vorm. Alejandro Valverde (11e) en Diego Ulissi (3e) toonden zich in de Waalse Pijl, net als Romain Bardet (13e), die ook in de Amstel (9e) nog meespurtte voor de zege.

  Liefst 29 renners kregen minstens een ster van een jurylid, een record voor het voorjaar. De opvallendste namen die net niet in de definitieve sterrenlijst kwamen, zijn Adam Yates, die van Bram Tankink 3 sterren kreeg, Tom Dumoulin en Vincenzo Nibali.

  Volg Luik-Bastenaken-Luik op Sporza