• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bottas start ook in Bakoe op pole, "waardeloze" Leclerc crasht (video)

  De Mercedes van Bottas.

  De Fin Valtteri Bottas (Mercedes) is de snelste in de kwalificaties op het stratencircuit in Azerbeidjzan.

  Mercedes heeft Ferrari verrassend de loef afgestoken in de kwalificaties van de GP F1 van Azerbeidzjan in Bakoe. We kregen dezelfde top 3 als in China 2 weken geleden: Bottas op 1, Hamilton op 2 en Vettel op 3. Maar dat had anders kunnen lopen, had een "stomme" Charles Leclerc zijn auto niet in de muur geparkeerd.

  Voor de derde keer in 4 races bezet Mercedes de eerste 2 plaatsen op de startgrid. Al durft de volgorde al eens te veranderen. In Australië startte Hamilton voor Bottas, maar ging die laatste hem meteen voorbij naar de zege. In China gebeurde het andersom.

   

  In de oefensessies in Azerbeidzjan gisteren en vanochtend toonden de Ferrari's zich nochtans razendsnel en bezetten ze met voorsprong de top 2, met Leclerc telkens voor Vettel. Maar toen het erom te doen was, liep het mis voor de Italiaanse renstal.

   

  Leclerc had de snelste tijd in Q1, maar crashte stom in Q2 in Bocht 8, waar eerder ook al Robert Kubica botste. "Hier zijn geen excuses voor. Ik was waardeloos. Sorry aan al onze supporters, maar nog meer aan het team", greep de Monegask zich naar de haren. Hij gooide een bijna zekere pole weg.

   

  Dan moest Vettel het maar doen voor Ferrari, maar de Duitser beet in Q3 zijn tanden stuk op een blitztijd van WK-leider Hamilton. Enkel Bottas kon in zijn laatste snelle rondje zijn ploegmaat nog nipt met 59 duizendsten overtreffen. Max Verstappen, die de snelste tijd had in Q2, reed naar de 4e startplaats. Leclerc moet vanaf 10 vertrekken.

  Leclerc vervloekt zichzelf na crash: "Ik was waardeloos"

  Spannend einde van Q3:

  Uitslag kwalificaties:

  Reacties van Bottas, Hamilton en Vettel: