• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Geen Afrikaanse lopers toegelaten in halve marathon van Triëst

  Op 5 mei zullen geen Afrikanen aan de start staan van de halve marathon in Triëst, een stad in het noordoosten van Italië nabij de Sloveense grens. 

  De organisatie heeft besloten om alleen Europese deelnemers toe te laten, uit protest tegen de "uitbuiting" van Afrikaanse atleten. 

   

  Volgens wedstrijdorganisator Fabio Carini bestaat er vandaag "een commerciële handel" in Afrikaanse lopers die "uitgebuit en onderbetaald worden".

   

  "Dit is onaanvaardbaar. We mogen dat niet langer laten passeren. Het is tijd dat er maatregelen worden genomen. Om dat duidelijk te maken, hebben we beslist om dit jaar alleen Europese atleten uit te nodigen", zegt Carini. 

   

  De opmerkelijke beslissing komt de organisatie op flink wat kritiek te staan. Onder meer Europees parlementslid Isabella De Monte heeft het over een "zuivering in de sport".     

   

  "Professionele atleten worden geweigerd, omdat ze uit Afrika komen", zegt De Monte.

   

  "We moeten hiervoor oppassen, want we zeggen het al maanden. De situatie dreigt uit onze handen te glippen en we glijden af naar donkere uren."

   

  "Op zulke beslissingen kan maar één reactie komen: verontwaardiging. Sport is delen, één zijn, gelijkheid, loyaliteit en respect. Dat leren we onze kinderen. Maar welk voorbeeld geven wij met zulke beslissingen?"