Masnada flirt met dubbelslag in Tour of the Alps, maar Sivakov overleeft

  Masnada won voor de tweede keer deze week.

  Pavel Sivakov (Team Sky) heeft de Tour of the Alps op zijn naam geschreven. Fausto Masnada, die de derde rit al had gewonnen, leek nog even dwars te liggen, maar verder dan een tweede etappezege kwam de Italiaan niet.

  Team Sky en Androni Giocattoli zwaaien de plak in de Tour of the Alps: samen wonnen ze de eerste vier etappes. Er waren dan ook nog veel gegadigden voor de slotrit richting Bolzano, goed voor maar liefst 3.000 hoogtemeters.

   

  18 renners hadden wel zin in een avontuur, onder anderen ook Fausto Masnada, de winnaar van de derde etappe. Op de slotklim kon de Italiaan opnieuw zijn benen niet stilhouden en nam hij virtueel zelfs de leiderstrui over van Sivakov.

   

  Alarmfase rood bij Team Sky, dat nu vol aan de bak moest. En dat was niet hun enige kopzorg, want ook Vincenzo Nibali maakte het de leider knap lastig. Maar met de hulp van Tao Geoghegan kon Sivakov in het spoor van de Haai van Messina blijven.

   

  En het beulenwerk van Geoghegan volstond uiteindelijk ook om Masnada van de eindzege te houden. De Italiaan moest vrede nemen met zijn tweede etappezege. Sivakov en Geoghegan mochten samen op het eindpodium.

  Bekijk hier de slotfase van de rit:

  Uitslag rit 5:

  1. Fausto Masnada  (Ita)  4u02'06"
  2. Carlos Quintero (Col) op 7"
  3. Simone Velasco  (Ita) op 1'31"
  4. Dario Cataldo (Ita) z.t.
  5. Roland Thalmann (Zwi) op 1'33"
  6. Alexis Vuillermoz (Fra) op 2'14"
  7. Vincenzo Nibali (Ita) z.t.
  8. Mattia Cattaneo (Ita) z.t.
  9.  Tao Geoghegan Hart (GBr) z.t.
  10.  Pavel Sivakov (Rus) z.t.

  Eindklassement:

  1. Pavel Sivakov (Rus) 18u58'00"
  2. Tao Geoghegan Hart (GBr) op 27"
  3. Vincenzo Nibali (Ita) 33"
  4. Mattia Cattaneo (Ita) 1'03"
  5. Fausto Masnada (Ita) 1'13"
  6. Rafal Majka (Pol) 1'46"
  7. Jan Hirt (Tsj) 2'03"
  8. Dario Cataldo (Ita) 2'58"
  9.  Roland Thalmann (Zwi) 3'14"
  10.  Aleksandr Vlasov (Rus) 4'27"

  Froome werkt zich in het zweet voor zijn jonge ploegmaat Sivakov:

  Sivawie?

  Pavel Sivakov is een 21-jarige Rus, geboren in Italië en opgegroeid in de Franse bergen. De generatiegenoot van Bjorg Lambrecht is een zoon van twee voormalige renners: Aleksej Sivakov en Aleksandra Kolijaseva. 

   

  Twee jaar geleden won Sivakov junior bijna elke rittenkoers die hij reed bij de jeugd. Na overwinningen in de Baby Giro en de Ronde van de Toekomst werd hij door Team Sky weggekaapt bij het jongerenteam van BMC.

   

  Vorig seizoen mocht Sivakov onder meer debuteren in de Vuelta, maar een grote ronde was nog te hoog gegrepen. In rit 14 moest de jonge Rus opgeven.

   

  Een kleinere rittenkoers ligt Sivakov voorlopig beter. Vandaag won hij in Zuid-Tirol de vijfdaagse etappewedstrijd de Ronde van de Alpen.