• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Boutsen over zijn vriend Senna: "Ik heb nog veel pijn als ik eraan denk"

  Ayrton Senna en Thierry Boutsen

  Ayrton Senna en Thierry Boutsen in de paddock.

  Dag op dag 25 jaar geleden overleed Ayrton Senna. De legendarische Braziliaanse F1-rijder verongelukte tijdens de Grote Prijs van San Marino op het circuit van Imola. Thierry Boutsen denkt met weemoed terug aan zijn collega en vriend.

  "Hij was mijn beste vriend!"

  "Heel veel...", zo antwoordt Thierry Boutsen emotioneel op de vraag of hij nog  aan Ayrton Senna denkt.  "Zijn helm staat in mijn bureau. Ik zie hem iedere dag en ik denk ook iedere dag aan hem. Hij was mijn maatje, de peter van mijn zoon...een familielid."

   

  Op 1 mei knalde Senna op zijn 34e tegen een betonnen muur en overleed. "Ik heb nog veel pijn als ik eraan denk. Maar ik herinner me ook de mooie momenten. We gingen vaak  samen op vakantie en waren onafscheidelijk. We vlogen ook de wereld rond naar races of testritten.  Hij was mijn beste vriend."

   

  Beste vrienden naast het circuit, maar erop was het een ander verhaal. "Dat was iets anders (lacht).  De vergelijking ging niet op. Senna was sterker, beter en had altijd een betere auto. Hij had altijd een voorsprong op mij, maar ik heb dat aanvaard, gerespecteerd en heb daar nooit problemen mee gehad op het circuit."

  Thierry Boutsen (groen), Alain Prost en Ayrton Senna op het podium

  "Senna als rijder? De beste!"

  Volgens Boutsen (61) is het moeilijk om Senna als rijder te typeren. "Hij was clever, snel,  altijd aanwezig, kon met slechtere auto's een Grote Prijs winnen. Hij had gewoon iets meer dan de anderen: Senna als rijder? De beste!"

   

  Maar de Braziliaan was ook niet enkel in de Formule 1 een uitblinker. "Senna gaf zich altijd voor 100%, voor alles. In de autosport, maar ook in het gewone leven.  Hij had nog veel toekomstplannen."

   

  Volgens Boutsen zou hij het zelfs tot president van Brazilië geschopt hebben. "Hij was voor vele mensen een idool. Hij had gemakkelijk president kunnen worden, zo groot was hij. Zijn mythe blijft bestaan, omdat er geen tweede Senna is en er ook nooit een tweede zal zijn."

  Thierry Boutsen wint in Hongarije voor Senna

  "Het mooiste compliment van mijn hele leven"

  We eindigen het gesprek met een anekdote die Thierry Boutsen met veel trots in zijn stem vertelt. "Het was in 1990 in Hongarije. Ik won toen de wedstrijd op de Hungaroring. Ayrton zat twee tiende seconde achter mij", herinnert de Belg zich. "Hij wou absoluut winnen, maar hij wist dat ik ook wou winnen en dat ik me niet zomaar zou laten doen."

   

  "Na de wedstrijd is hij naar mij gekomen en heeft hij me gezegd: "Ik heb alles geprobeerd om je in te halen. Proficiat, je hebt het goed gedaan." Dat was voor mij het mooiste compliment van mijn hele leven."