• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Topfavoriet in Luik Alaphilippe: "Ben echt tevreden met nieuwe finale"

  Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe

  Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe nemen het voortouw tijdens de verkenning.

  Sluit Julian Alaphilippe zijn uitstekende voorjaar af met een allereerste overwinning in Luik-Bastenaken-Luik? "Ik heb nog steeds de goede vorm te pakken", stelt de Franse kopman van Deceuninck-Quick Step.

  "Wedstrijd zal vroeger openen"

  Julian Alaphilippe heeft de voorbije weken Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. Zondag wil hij hetzelfde doen met Luik-Bastenaken-Luik. "La Doyenne" komt dit seizoen niet in Ans aan, maar wel in Luik zelf, met 14 vlakke kilometers als slotstuk.

   

  "Ik ben blij verrast", vertelt Alaphilippe na de verkenning met zijn ploeg. "Ik denk of hoop toch dat er nu minder afwachtend gekoerst zal worden."

   

  Saint-Nicholas en de helling naar Ans zijn geschrapt in de ontknoping van Luik-Bastenaken-Luik. Alaphilippe: "Ik was eerlijk gezegd een beetje ongeduldig om die nieuwe finale te zien. En ik ben echt tevreden."

   

  "De wedstrijd zal vroeger openen", denkt de 26-jarige Fransman. "Veel renners zullen een sprint willen vermijden. Niet dat ik denk dat we met veel naar de finish zullen gaan, eerder met een kleine groep, maar hoe dan ook zijn er veel jongens gebaat bij een wedstrijd die hard wordt gemaakt."

  Julian Alaphilippe

  Julian Alaphilippe blikt vooruit naar Luik-Bastenaken-Luik.

  "Niet bang van Astana, wel voor het weer"

  Julian Alaphilippe kan zondag verschillende scenario's aan. Hij beschikt over een snelle eindsprint, maar tegelijkertijd is hij ook liefhebber van vroege finales. Kijk maar naar zijn vroege aanval in de Amstel Gold Race.

   

  "Ik heb graag dat er agressief gekoerst wordt", stelt Alaphilippe. "Ik verwacht dat Astana zich wel zal tonen. Ze beschikken over veel sterke renners en in dit soort koersen zullen ze de wedstrijd wellicht vroeg willen "dynamiteren" om een sprint te vermijden."

   

  Vorig weekend en afgelopen woensdag was Astana-renner Fuglsang een van zijn belagers. "Ze hebben ook nog andere kopmannen", weet Alaphilippe, "maar neen, ik ben er niet bang voor. Waar ik wel bang voor ben, is het weer. Ze voorspellen regen en koude en ik herinner me de sneeuweditie van 2016. Dat was geen goede ervaring."

  Jakob Fuglsang en Julian Alaphilippe

  Moet Alaphilippe weer afrekenen met Fuglsang?

  "Val in Baskenland was misschien geen slechte zaak"

  Na een intens voorjaar slaat bij veel renners de vermoeidheid toe. "Ook bij mij, maar ik heb nog steeds die goede vorm te pakken", verzekert Julian Alaphilippe. "Anders had ik de Waalse Pijl niet gewonnen."

   

  "Mijn eerste piek dateert inderdaad van de Italiaanse koersen, maar ik ben daarna goed gerecupereerd en misschien was mijn valpartij in de Ronde van het Baskenland uiteindelijk niet zo'n slechte zaak. Daardoor ben ik nu misschien nog iets frisser."

   

  "Mijn zege in de Waalse Pijl motiveert me alleszins nog meer om het ook zondag goed te doen. Iedereen weet dat Luik-Bastenaken-Luik op mijn verlanglijstje staat."

  Alpahilippe in Luik-Bastenaken-Luik
  2015 2e zelfde tijd als Valverde
  2016 23e op 12" van Poels
  2018 4e op 39" van Jungels