Intensief sporten ongezond? Integendeel, je leeft 5 jaar langer

  En toch is dit gezond. Wielrenners leven langer en zijn ook gelukkiger.

  Sporten is gezond. Dat wisten we al. Maar blijkbaar is intensief sporten zelfs nog gezonder. "Mensen die intensief sporten leven gemiddeld 5 jaar langer dan de doorsnee bevolking die niet sport", zegt sportarts Kris Van der Mieren.

  "Hoe intensiever je sport, hoe langer je leeft"

  "De laatste jaren is wielrennen vaak wat negatief in de aandacht gekomen door een aantal dingen die gebeurd zijn", vertelde Kris Van der Mieren op een gezondheidssessie voor jonge wielrenners. "We willen dat niet minimaliseren, maar we willen wel de waarheid naar buiten brengen. Daarom ben ik in de literatuur gedoken. Daar heb ik een aantal interessante dingen gevonden."

   

  "Er is heel wat wetenschappenlijk en goed gefundeerd onderzoek dat uitwijst dat sporten langer doet leven en intensief sporten nog langer. Er is een grote studie over vele jaren heen die erop wijst dat mensen die intensief sporten gemiddeld 5 jaar langer leven dan de doorsnee bevolking die niet sport. Een uur sporten per week geeft al een betere levensverwachting. Maar hoe intensiever het sporten, hoe langer je leeft. En dat tot een echt intensief niveau."

   

  "Er is ook een studie die mensen die de Ronde van Frankrijk gereden hebben in de jaren 40 of 50 heeft opgevolgd. En we zien dat die gemiddeld 8 jaar langer leven. Je kan zelfs sporten onderling vergelijken. Sporten als atletiek en wielrennen zijn beter voor de levensverwachtig dan een ploegsport."

   

  "Het blijft uiteindelijk een kansenspel. We spreken over gemiddeldes. Ook een intensieve sporter kan plots overlijden door eender welke oorzaak. Maar de kans dat ze langer leven blijft gemiddeld groter."

  Sporten als atletiek en wielrennen zijn beter voor de levensverwachtig dan een ploegsport.

  Sportarts Kris Van der Mieren

  "Intensief sporten maakt ook gelukkiger"

  Nochtans hoor je vaak dat heel intensief sporten niet gezond kan zijn. "Ja, dat leeft onder de bevolking en zelfs onder artsen", gaat Kris Van der Mieren voort.

   

  "Ik heb de laatste weken en maanden ook aan veel dokters hun mening gevraagd. Wat raden zij hun patienten aan? Over het algemeen leefde ook daar de visie dat een beetje sporten goed is, maar te intesief niet meer."

   

  "Ik moet eerlijk zijn, ik dacht dat ook tot een tijdje geleden. Maar het blijkt dus niet zo te zijn. Je mag er stevig tegenaan gaan en dat zelfs tot op hoge leeftijd. Pas op, je moet niet overdrijven anders komen senioren wel in de problemen. Maar onze boodschap is dat ouders en kinderen geen angst moeten hebben om bijvoorbeeld intesief te gaan wielrennen. Het schaadt de gezondheid niet. Het werkt levensverlengend."

   

  Er is nog een belangrijk voordeel aan intensief sporten. "Het maakt ook gelukkiger. Ook daar is onderzoek naar gedaan. Het helpt tegen depressies bijvoorbeeld. Als 100 mensen die een depressie hebben, zouden sporten, dan zou 12 procent geen depressie hebben. Dat is dus toch een groot verschil."

  Sporters lopen 12 procent minder kans op een depressie.

  Dokter Kris Van der Mieren