• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bashir Abdi: "Ik droom van het Belgisch record van Rousseau"

  Abdi behaalde vorig jaar een zilveren medaille op het EK in Berlijn.

  Abdi behaalde vorig jaar een zilveren medaille op het EK in Berlijn.

  Een olympisch ticket veiligstellen is het hoofddoel van Bashir Abdi tijdens de marathon van zondag in Londen. De limiet voor Tokio 2020 ligt op 2u11'30". 

  Kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio is wat telt voor Bashir Abdi. "Vorig jaar startte ik te traag, maar dit keer hoop ik halverwege rond de 1u04'00" door te komen. Het doel is mij met zekerheid te plaatsen voor Tokio. Ik wil niet te nipt onder de limiet lopen, want dan bestaat de kans dat andere Belgen mij uit de ploeg lopen", vertelt de langeafstandsloper.

   

  De 30-jarige Abdi droomt er ook al voorzichtig van het Belgisch record van Vincent Rousseau te verbreken. Die liep in 1995 de marathon van Berlijn in 2u07'19". "Ik denk heel vaak aan dat record, maar ik vermoed dat ik momenteel nog de ervaring mis om het al te verbeteren."

   

  De vicekampioen van het EK op de 10 km voorspelt in Londen een strijd tussen de Brit Mo Farah en de Keniaan Eliud Kipchoge. "Als het snel gaat, heeft Kipchoge de beste kansen, maar als ze iets trager starten, is Farah in het voordeel."

   

  Naast Abdi lopen zondag ook Thomas De Bock en Dennis Laerte mee in de Engelse hoofdstad.

  Wereldrecordhouder halve marathon geschorst

  De Keniaan Abraham Kiptum staat zondag niet aan de start. De wereldrecordhouder op de halve marathon is voorlopig geschorst door de Athletics Integrity Unit (AIU) na een dopingovertreding. Volgens zijn bloedpaspoort zijn z'n waarden zodanig "goed" of zodanig snel gestegen, dat de veranderingen in principe niet op natuurlijke wijze tot stand kunnen gekomen zijn.

   

  Kiptum verbeterde in oktober verrassend het wereldrecord op de halve marathon van de Eritreër Zersenay Tadese, hij bracht het op 58'18". Op de marathon bedraagt zijn persoonlijk record 2u05'26", maar dat wilde hij aanstaande zondag in Londen graag aanscherpen.