• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dom vindt dat ze te weinig gecontroleerd wordt: "Zo kun je valsspelen"

  Annelies Dom werd in 2018 Belgisch kampioene op de weg.

  Worden wielrenners genoeg gecontroleerd? Annelies Dom zou liever wat vaker bezoek krijgen van de dopingcontroleurs. "Ik word amper gecontroleerd. Dat maakt me wat ongerust", zegt de Belgische kampioene.

  Annelies Dom kwam donderdagavond langs op een gezondheidssessie voor junioren om de jonge wielrenners wat uitleg te geven over onder andere dopingcontroles. De Belgische kampioene vindt het systeem nog niet helemaal waterdicht.

   

  "Normaal komen ze in de winter twee keer langs om je bloedpaspoort in orde te maken en om je urinewaarden te controleren. Maar afgelopen winter heb ik amper controle gehad", zei Dom.

   

  "Ik heb zelf een mailtje gestuurd naar NADO Vlaanderen om eens te polsen of alles wel nog in orde was of dat er reden was tot ongerustheid. Een week later zijn ze dan langsgekomen voor een controle. "

   

  "Sinds het BK ben ik twee of drie keer gecontroleerd. Meer zal het niet zijn. Dat maakt me wel wat ongerust. Ik word liever vaker gecontroleerd, ook al klinkt dat misschien raar."

   

  "Het is niet dat ik mezelf niet vertrouw, maar ik hoor bij andere collega's dat ze bijna wekelijks gecontroleerd worden. Dan denk ik dat er iets mis is met het controlemechanisme in België."

   

  "Ik ben in mijn carrière  nooit meer dan 5 of 6 keer per jaar gecontroleerd geweest. Dan kun je wel strategieën bedenken om vals te spelen. Dat maakt mij bang. Hoewel ik anderzijds wel hoor dat diegenen die beter presteren meer gecontroleerd worden."

  Zo verloopt een dopingcontrole