• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Lefevere laat renners op tijd gaan, hoop dat ik daar niet bijhoor"

  Niki Terpstra in Extra Time Koers

  Niki Terpstra in Extra Time Koers

  Niki Terpstra was woensdag te gast in Extra Time Koers. De Nederlander sprak er onder meer over zijn vertrek bij de ploeg van Patrick Lefevere en werd door Michel Wuyts uitgenodigd op de koffie. In de Waalse Pijl had Terpstra dan weer iets heel bijzonders gezien.

  Terpstra is Extra Time Koers dankbaar

  Niki Terpstra bekende aan Ruben Van Gucht dat Extra Time Koers voor een andere perceptie gezorgd heeft over hem. "Zeker in België. Er was een beetje een negatieve sfeer rond mij en toen hebben Patrick Lefevere en Tom Boonen het hier voor mij opgenomen. Dat heeft voor een ommekeer gezorgd. Dat voelde ik bij de fans", vertelt de Nederlander.

  Terpstra: "Patrick laat renners op tijd vertrekken, ik hoop niet dat ik er daar ook eentje van ben"

  Niki Terpstra verliet na vorig seizoen de ploeg van Patrick Lefevere om zijn geluk te beproeven bij Direct Energie. Ruben Van Gucht stelt vast dat renners die vertrekken bij Lefevere vaak niet meer hetzelfde niveau halen. Hoe komt dat?

   

  Michel Wuyts: "Patrick pakt uit met zijn systeem van meerdere kopmannen, waardoor iedereen kan profiteren van het werk van de anderen en vice versa."

   

  Lefevere relativeert. "We mogen dat ook niet overdrijven. Er zijn wel een aantal jongens die nog prijzen gereden hebben, zoals Kwiatkowski bijvoorbeeld. Ik denk dat het een beetje een samenloop van omstandigheden is: onze manier van koersen, de sfeer in de ploeg. Er is ook heel weinig verloop bij ons, ook bij het personeel. Mensen voelen zich thuis en wij zijn een geoliede ketting. En - zonder pretentie - iedereen weet ook dat ik de baas ben."

   

  Terpstra: "De ploeg is in de breedte natuurlijk sterk. Ze staan altijd met een goed team aan de start. En ik denk ook dat Patrick zijn renners soms op tijd laat gaan. Ik hoop dat ik daar niet eentje van ben en dat ik nog wel prestaties kan neerzetten."

  Wuyts inviteert Terpstra op de koffie

  Na zijn zware val in de Ronde van Vlaanderen is Niki Terpstra intussen weer aan het trainen. "Ik heb wel nog wat last van mijn ribben. Er is er eentje gebroken. Maar ik kan weer fietsen en ik richt me op de volgende koersen. Ik ben heel blij dat het weer goed gaat", zegt de renner van Direct Energie.

   

  "Ik rijd de Vierdaagse van Duinkerken, de Ronde van België en die van Luxemburg en wat kleinere koersen. En voor de Franse ploegen is de Tour natuurlijk de grote wedstrijd."

   

  "Dwars door het Hageland?", oppert Michel Wuyts, die in de streek woont. "Je bent welkom thuis. Zes kilometer van de streep. Je pakt twee minuten en je komt een koffietje drinken."

   

  Terpstra: "Ik heb die koers 1 keer gewonnen. Dat was een mooie editie."

  Terpstra kijkt naar Waalse Pijl: "Dat zwembad is niet klaar voor de zomer"

  Niki Terpstra keek woensdag ook naar de Waalse Pijl en daarin was hem iets bijzonders opgevallen: een zwembad. "Dat is niet klaar voor de zomer en dat viel mij op", lacht de Nederlander.

   

  Daarna gooit hij het over een serieuzere boeg. "Wat me in de koers opviel, was hoe goed Dries Devenyns rijdt. Ik heb veel met hem samengewerkt, Dries is een fijne jongen. Ik vind het mooi dat hij het zo goed doet. Of hij onderschat is? Ik onderschat hem zeker niet."

   

  Wuyts: "Devenyns heeft veel tegenslag gehad, maar als hij de kans krijgt om op te bouwen, dan is hij als luitenant fenomenaal."

   

  Ook Lefevere is tevreden met Devenyns in zijn team. "Hij beseft goed wat hij kan en niet kan. Of ik hem nog een jaartje ga houden? Ik ga donderdag een koffietje drinken met hem."