• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gezocht en gevonden: M/V met talent voor bobsleeën: "Begin van olympische droom"

  Snelheid, kracht en explosiviteit werden getest op de testdag.

  Snelheid, kracht en explosiviteit werden getest op de testdag.

  Het mag dan wel lente zijn, maar het project rond het Belgische bobsleeteam staat niet stil. Na een ontgoochelend seizoen afgelopen winter wil de Bobslee- en Skeletonfederatie de concurrentie aanscherpen en het project uitbreiden. Nieuw talent, mannelijk en vrouwelijk, kon zich woensdag bewijzen in Leuven. Onder meer ex-hordeloper Damien Broothaerts haalde de uiteindelijke selectie.

  "In bobslee kan je als klein landje naar de Spelen"

  Een testdag in 2007 was het begin van het verhaal van de Belgian Bullets, de bijnaam van het Belgische bobsleevrouwen. Elfje Willemsen was toen een van de kandidates. Het zou haar uiteindelijk naar drie opeenvolgende Olympische Winterspelen bregen. 

   

  "Voor 90 procent van de mensen die vandaag meedoen aan de testdag zijn de Olympische Spelen een droom en het bobsleeproject brengt die droom dichterbij. Wij hebben bewezen dat je als klein landje toch naar de Spelen kan en er goede resultaten kan halen, als je hard werkt, de juiste instelling hebt en er in gelooft. Ik was superzenuwachtig die testdag. Ik ging er vanuit dat alle andere kandidates veel beter zouden zijn dan ik, maar dat viel uiteindelijk mee."

   

  Tegen volgende winter wil de Bobsleefederatie dat er ook een mannenteam klaarstaat en dat een of twee extra vrouwenteams de concurrentie bij de vrouwen verhogen. Met de hulp van de teruggekeerde atletiekcoach Rudi Diels werd woensdag naar nieuw talent gezocht. "Kracht, snelheid en explosiviteit zijn de drie belangrijkste aspecten die kandidaten nodig hebben. Dat testen we vandaag."

   

  "In een volgende fase kijken we naar technische aspecten. Bij bobslee gaat het niet om gewoon rechtdoor lopen. Je duwt tegelijk tegen een bobslee. Je moet kracht, snelheid en explosiviteit combineren en uiteindelijk in de bob springen. Voor de afdaling daarna heb je stuurmanskunsten nodig. Ik heb al een aantal kandidaten gezien waar ik van denk dat we er op het eerste zicht veel plezier aan kunnen beleven. Zeker bij de mannen."

  "Deze keer wil ik er echt voor gaan"

  De 30 kandidaten die zich woensdag aanboden voor de testen van de Bobslee-en Skeletonfederatie zijn sportievelingen die vooral benieuwd zijn naar een nieuw avontuur.

   

  "Ik heb vroeger getraind onder Rudi Diels als sprinter. Met deze test wil ik zien wat ik nog kan en tegelijk zou het een heel nieuwe ervaring zijn om in een bobslee te zitten. Ook eventueel de wereld rondreizen, zou ik graag doen", zegt Wout Verhoeven.

   

  Miriame Raes deed eerder al eens mee aan een test. Met succes, maar de sport was niet te combineren met haar job. Daar heeft ze spijt van. "De snelheid en de kracht spreken mij aan. In december stond ik op de baan in Winterberg. Dan zie je hoe indrukwekkend de sport is. Deze keer wil ik er echt voor gaan."

   

  Elfje Willemsen ziet het graag gebeuren. Zij weet dat de opofferingen groot zijn, maar dat je ook veel terug krijgt. "Ik mis het niet sinds mijn afscheid. Ik heb jaren hard getraind en mijn lichaam heeft afgezien. Daar draag ik nog altijd de gevolgen van. Maar de sfeer onder atleten is fantastisch. Het is een luxe om tien jaar topsporter te mogen zijn."

  Selectie al meteen gemaakt, met onder meer Damien Broothaerts

  Aan het eind van de testdag werd de selectie voor volgend jaar al meteen gemaakt. Bij de mannen is Damien Broothaerts de bekendste naam. De 36-jarige ex-hordeloper werd meervoudig Belgisch kampioen. Samen met de broers Niels en Klaas Huwel, Niels Mertens en Wout Verhoeven mag hij knokken om de plaatsjes voor de tweemansbob.

   

  Bij de vrouwen haalden 5 vrouwen de definitieve selectie: Sara Aerts, Loes Hubrecht, Dora De Haseleer, Katrien De Neve en An Vannieuwenhuyse.

  “In Winterberg besef je hoe indrukwekkend deze sport is”

  “Het zou een heel nieuwe ervaring zijn om in bobslee te zitten”

  “Kandidaten hebben vooral kracht, snelheid en explosiviteit nodig”

  In het journaal