• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Man.United weer in crisis: is Solskjær dan toch geen messias?

  Ole Gunnar Solskjær

  Na een droomstart heeft Ole Gunnar Solskjær het moeilijk bij Manchester United.

  Vanavond kan Manchester City op drie speeldagen van het einde de koppositie van Liverpool overnemen. Het moet hiervoor slechts enkele kilometers rijden, naar de buren van Manchester United. Na het ontslag van "boosdoener" Jose Mourinho startte nieuwe coach Solskjær als een raket bij United. Intussen lopen de spanningen opnieuw op en merkt Stef Wijnants dat het vertrouwen in de Noor fragiel is.

  Vernedering op paasdag

  Paaszondag was eens te meer geen verrijzenis voor het trotse Manchester United, wel een nieuwe vernedering. Met 4-0 werden de Mancunians in Everton van het veld geblazen. In 90 minuten trapten Lukaku en co slechts 1 keer op doel. Met het schaamrood op de wangen verlieten De Gea, Pogba of Martial de stad Liverpool.

   

  Superster Paul Pogba sloeg voor één keer mea culpa : "De manier waarop we speelden, ook ik, was respectloosvoor onszelf, de club en de fans. Onze mentaliteit moet dringend veranderen."

   

  De kleedkamerdeur bleef na afloop ruim een halfuur dicht. Solskjær sprak van een vruchtbare meeting, maar waarnemers in Goodison Park hoorden felle woordentwisten tot in de coulissen. Ex-speler Gary Neville had het in zijn analyse over een "ranzige" prestatie die de fundamenten van de club in het gedrang brengt. Op Sky Sports werd gedebatteerd over de functie van Solskjær.

  17 miljoen voor Mourinho

  Ook al werd hij midden december slechts als interim-coach aangesteld, Ole-Gunnar Solskjær leek wel een messias die United van het kwaad kwam redden. Zijn voorganger José Mourinho had de grandeur en het imago van United immers aan de duivel verkocht.

   

  De verhalen over mismanagement en conflicten hadden van de rode familie een ontwricht en hulpeloos gezin gemaakt. Mourinho mocht 2 jaar geleden dan wel 3 prijzen gepakt hebben en vorig seizoen 2e geëindigd zijn in de Premier League (het beste resultaat in 5 jaar), de Portugees had geen vrienden meer in en buiten de kleedkamer en moest eruit.

   

  Na de 3-1 nederlaag in Liverpool stond United half december op een 6e plaats en had het zo goed als geen uitzicht meer op een plaats in de top 4. Directeur Ed Woodward moest aan de Amerikaanse eigenaars Glazer gaan uitleggen waarom het beter was om de Portugees 17 miljoen euro ontslagvergoeding te betalen dan te geloven in een heropstanding.

  José Mourinho

  José Mourinho

  Wat een succescoach!

  De wittebroodsmaanden van Solskjær leken wel een sprookje. De Noor gidste de ploeg meteen naar 8 opeenvolgende overwinningen en clubrecords, behaald onder de legendarische manager Sir Matt Busby, werden verbeterd. De spelers leken bevrijd van het negatieve juk van Mourinho.

   

  United was begin maart in goed 75 dagen vanuit een zieltogende 6e plaats over Chelsea en Arsenal opgeklommen naar een onverhoopte 4e stek, een plaats die volgend seizoen recht geeft op Champions League.

   

  Ook nu kwamen ze in de pers woorden tekort, maar nu om het managementtalent van de onervaren Solskjær te bewieroken. Toen United na een 0-2 uitgangspositie de miljardairs van Paris-Saint-Germain uit de kwartfinales van de Champions League hield, leek de toekomstverzekerd.

   

  "Manchester United heeft dus toch betere spelers dan Mourinho vaak liet uitschijnen" en "Solskjær was "the right man on the right spot"”, was de toon in de meeste commentaren. In alle euforie werd evenwel vergeten dat wonderen af en toe gebeuren en dat ook de VAR in Parijs niet had tegengewerkt.

  Solskjær na de CL-zege tegen PSG.

  Solskjær na de CL-zege tegen PSG.

  In 45 dagen terug naar af

  Het succes verblindde directeur Ed Woodward en Solskjær kreeg eind vorige maand meteen een contract voor de volgende 3 seizoenen. Niks interimaris meer, wel Big Boss. Woodward blijkt een erg intelligente man te zijn, maar hij zou zich te zeer laten leiden door emoties en te veel rekening houden met de stem van het volk.

   

  Voor de fans is Solskjær een levende legende sinds hij de beslissende goal maakte in de CL-finale van 1999. De fans zagen door de vele zeges nieuwe glorietijden opduiken, geheel in traditie van Sir Alex Ferguson. Eindelijk!

   

  45 dagen later blijft er na de roemloze paasaftocht in Everton bijna geen spaander meer heel van de euforie. Met 6 nederlagen in de laatste 8 matchen is United opnieuw afgegleden naar de 6e plaats in de Premier League en kwam het in de kwartfinales van de Champions League handen en voeten tekort tegen een niet eens imponerend Barcelona.

  United-directeur Ed Woodward.

  United-directeur Ed Woodward.

  À la Mourinho

  Solskjær verscheen zondag na lange tijd toch voor de pers en zijn woorden leken verrassend op die van Mourinho. Hij bekritiseerde zijn eigen spelers voor een gebrek aan fitheid - Man.United liep collectief 8 km minder dan Everton - en verontschuldigde zich vervolgens uitgebreid bij de fans.

   

  Zijn pauze van 6 seconden op de vraag of zijn spelers om de club geven was ook al veelzeggend. "Ik weet het niet, je moet het aan hen vragen. Ik heb dat ook gedaan. Als je voor deze club wilt spelen, moet het veel meer zijn. Ik wil hoe dan ook dat mijn jongens het hardst werkende team van de competitie zijn.”

   

  Drie weken na zijn aanstelling wordt de sympathieke Noor voor het eerst gekieteld of hij zich geschikt vindt voor de job. “Dat zullen anderen mogen uitmaken, maar ik ga hier succes behalen en er zijn hier nu spelers die daar geen deel van zullen uitmaken,” klonk het strijdvaardig.

  Solskjær en Pogba

  Solskjær en Pogba

  Op naar plaats 4

  Na de opdoffers in Barcelona en Everton krijgen de getergde Solskjaer en zijn apathische spelers deze week de kans om alsnog de top 4 binnen te duiken. De tegenstand liegt er wel niet om.

   

  Zondag komt Chelsea op bezoek en vanavond ontvangt het in de 178e derby de machine van Manchester City. De mannen van Pep Gurdiola wonnen 18 van hun laatste 19 matchen en willen na de uitschakeling in de Champions League de titel niet laten ontglippen.

   

  Pogba is gemotiveerd en beseft dat nieuwe vernederingen niet kunnen. "De fans willen een reactie van de spelers zien en de enige manier om ons te excuseren is alles te geven. Onze lichaamstaal was niet goed genoeg voor dit shirt. We moeten zweten en tot het uiterste gaan."

  Stef Wijnants